Placuszki z Ricotty i Cytryną – Puszyste Jak Chmurka (Śniadanie/Deser Marzeń)!
Szukasz pomysłu na śniadanie lub lekki deser, który zachwyci swoją delikatnością i świeżością? Nasze puszyste placuszki z ricotty i cytryną to absolutny hit! Dodatek ricotty sprawia, że są niezwykle wilgotne i kremowe w środku, a skórka cytrynowa nadaje im orzeźwiający, lekko kwaskowy aromat. To idealna alternatywa dla tradycyjnych naleśników czy pancakesów – są proste w przygotowaniu, a smakują wybornie. Propozycja od Zmiksowanych na wyjątkowo apetyczny początek dnia lub słodką chwilę zapomnienia!
Składniki:
250 g sera ricotta
1 jajko (duże)
2 łyżki cukru (lub więcej, do smaku, zależnie od preferencji)
Skórka starta z 1 dużej cytryny (tylko żółta część)
1 szklanka mąki pszennej (ok. 150 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka (ok. 60 ml, jeśli masa jest za gęsta)
Szczypta soli
Olej lub masło do smażenia
Do podania: Świeże owoce (maliny, borówki), syrop klonowy, miód, cukier puder.
Przygotowanie Krok po Kroku:
Mieszanie składników mokrych: W dużej misce połącz ser ricotta, jajko, cukier i startą skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Dodanie składników suchych: Do osobnej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, delikatnie mieszając, aż wszystko się połączy. Mieszaj krótko – małe grudki są akceptowalne, zbyt długie mieszanie sprawi, że placuszki będą twarde.
Konsystencja: Jeśli ciasto jest bardzo gęste, dodaj 1/4 szklanki mleka i ponownie delikatnie wymieszaj. Konsystencja powinna być gęsta, ale na tyle luźna, by dało się nabierać łyżką.
Smażenie: Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju lub masła na średnim ogniu. Kładź porcje ciasta (ok. 1-2 łyżki na placuszek), formując okrągłe placuszki.
Pieczenie: Smaż placuszki przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i puszyste. Przełóż usmażone placuszki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podanie: Podawaj od razu, posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub miodem, z dodatkiem świeżych owoców.
Smacznego! Te placuszki to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Komentarze
Prześlij komentarz