Makaron pełnoziarnisty z ciecierzycą, sosem orzechowym i brokułem
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 871 kcalBiałko: 38 g
Tłuszcz: 31 g
Węglowodany: 117 g
SKŁADNIKI:
Makaron pełnoziarnisty - 1,25 szklanki (100 g)Ciecierzyca (suche nasiona) - 0,25 szklanki (50 g)
Masło orzechowe - 1,5 łyżki (25 g)
Brokuły - 0,25 sztuki (120 g)
Czosnek - 1,5 ząbka (7 g)
Cytryna - (17 g)
Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (10 g)
Chili - 1 szczypta (1 g)
Imbir korzeń - (1 g)
Natka pietruszki - 1 łyżka (12 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Makaron i ciecierzycę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.2. Brokuł umyj, podziel na różyczki, gotuj w osolonej wodzie al dente.
3. W miseczce wymieszaj masło orzechowe, połowę ilości oliwy z oliwek, sok z cytryny i pieprz.
4. Posiekany czosnek, chili i imbir przesmaż na pozostałej ilości oliwy z oliwek. Pilnuj, aby czosnek się nie przypalił.
Dodaj brokuły i ciecierzycę, podgrzewaj 2-4 minut. Dorzuć makaron, sos orzechowy i dokładnie wymieszaj.
5. Całość posyp natką pietruszki.
Przepisy pochodzą z diety, którą stosowałem podczas metamorfozy.
Komentarze
Prześlij komentarz