Owsiany omlet z suszonymi morelami
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 438 kcalBiałko: 19 g
Tłuszcz: 20 g
Węglowodany: 46 g
SKŁADNIKI:
Płatki owsiane - 2 łyżki (19 g)Mąka pełnoziarnista - 2 łyżki (24 g)
Jaja - 2 średnie (100 g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (8 g)
Jogurt naturalny 2% - 2,5 łyżeczki (30 g)
Miód pszczeli - 0,5 łyżeczki (4 g)
Suszone morele - 1 garść (18 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Płatki owsiane zalej wrzątkiem według instrukcji na opakowaniu.2. Oddziel białko od żółtka, a następnie ubij na sztywną pianę.
3. Morele drobno posiekaj.
4. Do przygotowanych płatków owsianych dodaj mąkę żytnią, morele i wymieszaj z żółtkami oraz jogurtem .
5. Uzyskaną masę dodaj do ubitych białek.
6. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
7. Ciasto smaż na rozgrzanej patelni pod przykryciem.
8. Omlet podawaj posmarowany miodem.
Komentarze
Prześlij komentarz