Gulasz z kurczaka z pieczarkami i kaszą jaglaną
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 607 kcalBiałko: 39 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 64 g
SKŁADNIKI:
Kasza jaglana - 0,75 woreczka (80 g)Filet z piersi kurczaka - 1,25 porcji (110 g)
Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (11 g)
Pieczarki - 2,75 garści (160 g)
Cebula - 0,75 sztuki (65 g)
Czosnek - 1 ząbek (5 g)
Natka pietruszki - 1 pęczek (22 g)
Zioła prowansalskie - 2 szczypty (1 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.2. Mięso z kurczaka umyj, pokrój i dopraw czosnkiem wyciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, solą oraz
pieprzem.
3. Kurczaka bardzo krótko grilluj na oliwie z oliwek, a następnie duś pod przykryciem z niewielką ilością wody.
4. Cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj, dodaj do kurczaka.
5. Pieczarki umyj, obierz, drobno pokrój i dodaj do gulaszu.
6. Całość duś na małym ogniu aż do zagęszczenia, dopraw solą oraz pieprzem.
7. Podawaj z ugotowaną kaszą jaglaną oraz posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz