Spaghetti bolognese z wołowiną
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 607 kcalBiałko: 40 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany: 75 g
SKŁADNIKI:
Makaron pełnoziarnisty - 1 szklanka (75 g)Polędwica wołowa - 1 porcja (110 g)
Oliwa z oliwek - 2,5 łyżeczki (10 g)
Pomidor - 3 średnie sztuki (500 g)
Oliwki zielone - 0,75 garści (20 g)
Cebula - 0,5 sztuki (40 g)
Czosnek - 1 ząbek (4 g)
Natka pietruszki - 0,25 pęczka (4 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.2. Mięso umyj, pokrój na cienkie paski, podsmaż na oliwie, przełóż do dużego rondla.
3. Cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie i dodaj do mięsa.
4. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórki i drobno pokrój.
5. Do mięsa dodaj pokrojone pomidory oraz wodę, tak aby sos zakrywał mięso.
6. Gotuj pod przykryciem przez około 40 minut.
7. Oliwki pokrój na połówki.
8. Natkę pietruszki umyj i posiekaj.
9. Kiedy mięso będzie miękkie dodaj oliwki i krótko podgrzej.
10. Podawaj z makaronem i sosem, całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz