Oto przepis na klasyczne tiramisu:
Składniki:
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 500 g mascarpone
- 1 szklanka kawy espresso
- 1/2 szklanki likieru (np. amaretto)
- 24 biszkopty ladyfingers
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek i ubić białka na sztywną pianę.
- W innej misce ubić żółtka z cukrem do uzyskania jasnej i gładkiej masy.
- Dodaj mascarpone do masy żółtkowej i dokładnie wymieszaj.
- Delikatnie dodaj ubite białka do masy mascarpone i wymieszaj.
- Przygotuj kawę espresso i wymieszaj ją z likierem.
- Zwilż biszkopty w kawie i ułóż je na dnie naczynia.
- Na biszkopty nałóż warstwę masy mascarpone.
- Posyp warstwę kakao.
- Powtórz warstwy aż do wyczerpania składników.
- Wstaw tiramisu do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz