Ryż Zapiekany z Jabłkami i Cynamonem – Jesienny Deser, Który Otula!
Gdy dni stają się krótsze, a wieczory chłodniejsze, każdy z nas marzy o czymś, co otuli zmysły i ogrzeje serce. Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to idealna propozycja na taki deser! Kremowy ryż, otulony słodyczą karmelizowanych jabłek i aromatem cynamonu, to prawdziwa esencja jesiennego smaku. Prosty w przygotowaniu i niezwykle satysfakcjonujący, ten deser to prawdziwa "comfort food", która szybko stanie się Waszym ulubionym.
Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto lub ryżu do ryżu (ok. 200g)
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
3 duże jabłka
2 łyżki masła
3-4 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
1 łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
Opcjonalnie: garść rodzynek, cukier waniliowy
Przygotowanie:
Gotowanie ryżu: Ryż przepłucz pod bieżącą wodą. W rondelku zagotuj mleko z wodą i szczyptą soli. Wsyp ryż, zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem, aż wchłonie płyn i zmięknie (ok. 20 minut). Co jakiś czas delikatnie mieszaj, by się nie przypalił.
Przygotowanie jabłek: W międzyczasie jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni roztop 1 łyżkę masła, wrzuć jabłka, posyp 2 łyżkami cukru i cynamonem. Duś na małym ogniu, aż zmiękną i puszczą sok.
Łączenie: Do ugotowanego ryżu dodaj resztę masła, cukier i wanilię (jeśli używasz). Wymieszaj, aż masło się rozpuści, a ryż będzie słodki i kremowy.
Składanie i pieczenie: Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Wyłóż na dno połowę ryżu, na to warstwę jabłek, a następnie przykryj resztą ryżu. Na wierzchu ułóż kilka plasterków jabłek dla ozdoby i posyp odrobiną cynamonu.
Pieczenie: Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez 20-25 minut, aż wierzch będzie pięknie złocisty.
Podawaj na ciepło, sam lub z dodatkiem śmietany, albo dżemu. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz