Kolorowa surówka do słoików – idealna „do obiadu”
Sezonowy pewniak do obiadu: chrupiąca, słodko-kwaśna surówka w słoikach. Świetnie pasuje do kotletów, pieczeni, ryby czy hot-dogów. Zalewa na łatwych proporcjach i krótka pasteryzacja – trzyma kolor i crunch.
Składniki (ok. 8–10 słoików 500 ml)
Warzywa
-
1 mała główka białej kapusty (ok. 1,2–1,5 kg po szatkowaniu)
-
4 marchewki (grube wiórki)
-
2 czerwone papryki (cienkie paski)
-
1 duża cebula (cienkie piórka)
-
1 łyżka soli (do zasypania warzyw)
Zalewa – proporcja bazowa (na 1 litr wody):
-
1 l wody
-
250 ml octu 10%
-
180 g cukru (słodko-kwaśna klasyka; możesz dać 150 g)
-
1 łyża stołowa soli (ok. 17 g)
-
2 łyżki oleju (neutralnego)
Do słoików (na każdy 500 ml):
-
½ łyżeczki gorczycy, 2–3 ziarenka pieprzu, 1 ziele angielskie, ¼ liścia laurowego
Jeśli robisz większą porcję – przemnóż zalewę zgodnie z proporcją 1 l wody : 250 ml octu : 180 g cukru : 17 g soli : 2 łyżki oleju.
Krok po kroku
-
Warzywa: poszatkuj kapustę, zetrzyj marchew, pokrój paprykę i cebulę. Zasyp 1 łyżką soli, użyj dłoni do lekkiego ugniecenia, odstaw na 20–30 min (puści sok, ale zostanie chrupkość).
-
Słoiki: umyj i wyparz. Do każdego wsyp przyprawy „do słoików”.
-
Pakowanie: odciśnij nadmiar soku z warzyw. Ciasno nałóż mieszankę do słoików (zostaw 1,5 cm luzu do rantu).
-
Zalewa: zagotuj wodę + cukier + sól + olej. Zdejmij z ognia, wlej ocet, ponownie krótko zagotuj.
-
Zalewanie: zalej warzywa wrzącą zalewą pod sam rant (zostaw 5–7 mm). Wyczyść brzegi, mocno zakręć.
-
Pasteryzacja: gar z gorącą wodą do ¾ wysokości słoików; od momentu „mrugania” 5–7 min (dla 500 ml). Wyjmij, odwróć na 5 min, postaw normalnie.
-
Leżakowanie: najlepsza po 48 h, pełnia smaku po 7–10 dniach.
Wersje
-
Bez kapusty (papryka + marchew): zwiększ paprykę do 4 szt.
-
Na ostro: do zalewy ½ łyżeczki chili lub w słoikach plasterek jalapeño.
-
Miodowa: zastąp ⅓ cukru miodem (dodaj po zdjęciu zalewy z ognia).
-
Fit-ish: cukier 150 g / 1 l wody – delikatniej słodka.
Porady
-
Krojenie cienko i równo = lepszy „gryz”.
-
Nie wydłużaj pasteryzacji – będzie bardziej chrupka.
-
Jeśli zalewy zabraknie, dorób w tej samej proporcji.
Przechowywanie
Spiżarnia do 9–12 mies. Po otwarciu – lodówka, do 10 dni.
Wartości (szac., 1 słoik 500 ml)
ok. 110–160 kcal, niska zawartość tłuszczu; część cukru zostaje w zalewie.
Komentarze
Prześlij komentarz