Zupa ogórkowa z ogórkami małosolnymi (sezonowa, comfort)
Ogórkowa na małosolnych jest lżejsza i delikatniejsza niż klasyczna na kiszonych. Sztuczka: do smaku dorzuć trochę zalewy z ogórków oraz koperek na finiszu. To zupa na lato – sycąca, a jednocześnie świeża.
Składniki (4–5 porcji)
-
4–5 ogórków małosolnych (ok. 300–350 g), grubo starte
-
150–200 ml zalewy z ogórków małosolnych (do smaku)
-
1–1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
-
400 g ziemniaków, w kostkę
-
1 marchew + 1 pietruszka (korzeń), w drobną kostkę
-
kawałek selera (50 g) – opcjonalnie
-
1 mała cebula, drobno
-
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy
-
1 liść laurowy, 3 ziela angielskie
-
100 ml śmietanki 18% lub gęstego jogurtu naturalnego
-
2–3 łyżki posiekanego koperku
-
sól, świeżo mielony pieprz, kilka kropel soku z cytryny (jeśli trzeba)
Opcjonalnie „bardziej treściwie”: 3 łyżki ryżu albo garść drobnej kaszy jęczmiennej (pęczak mini).
Krok po kroku
-
Baza: Na maśle z oliwą zeszklij cebulę (2–3 min). Dodaj marchew, pietruszkę i seler; podsmaż 2 min.
-
Gotowanie: Wlej bulion, dorzuć ziemniaki, liść i ziele. Gotuj 12–15 min do miękkości ziemniaków. (Jeśli dodajesz ryż/kaszę – wrzuć teraz.)
-
Ogórki: W międzyczasie zetrzyj małosolne na dużych oczkach.
-
Zakwaszenie: Do garnka dodaj stare ogórki i 100–150 ml zalewy. Gotuj 5–7 min na małym ogniu.
-
Zabielenie: Śmietankę/jogurt zahartuj: wymieszaj z 2–3 łyżkami gorącej zupy i wlej do garnka, mieszając. Nie gotuj już mocno.
-
Finisz: Dopraw pieprzem i solą (uważaj, zalewa jest słona), ewentualnie kilka kropli cytryny. Zdejmij z ognia, wsyp koperek.
Wersje
-
Bez nabiału: zabiel 2 łyżkami mleczka owsianego/kokosowego light lub wcale – też będzie super.
-
Bardziej „kwasiorek”: dołóż 1–2 łyżki soku z ogórków kiszonych (nie małosolnych).
-
Z mięsem: kilka kawałków upieczonego/podsmażonego kurczaka na końcu.
Porady
-
Zalewę dolewaj stopniowo – małosolne są delikatniejsze niż kiszone.
-
Ogórki dodaj po ugotowaniu ziemniaków, inaczej warzywa mogą twardnieć.
-
Zupa zgęstnieje po 10–15 min „odpoczynku” – idealna do podania po krótkim przestudzeniu.
Przechowywanie
W lodówce do 3 dni. Podgrzewaj delikatnie (nie doprowadzaj do wrzenia po dodaniu nabiału).
Wartości (szacunkowo, 1 z 5 porcji)
ok. 220–260 kcal • B 5 g • T 9 g • W 30 g (zależnie od nabiału i ryżu)
Lubisz takie proste, sezonowe dania? W moim bestsellerowym e-booku „Jedz i chudnij – 111 przepisów dla zapracowanych i na płaski brzuch” znajdziesz wiele podobnych, ekspresowych receptur. Zobacz e-book w sklepie.
Zobacz:
Warstwowa sałatka na grilla z sosem jogurtowym i świeżymi warzywami – hit letnich spotkań
Komentarze
Prześlij komentarz