Pomidory malinowe z mozzarellą i brzoskwinią – letni twist
Ultra proste i efektowne: słodycz brzoskwini + kwasowość pomidora + kremowa mozzarella = letni „wow” na talerzu. W 10 minut, bez gotowania, świetne na śniadanie albo mini danie do pieczywa.
Składniki (2 porcje – talerz śniadaniowy)
-
2 duże pomidory malinowe (lub bawole serce)
-
1 duża brzoskwinia (dojrzała)
-
200 g mozzarelli (kulka w zalewie lub mini)
-
garść bazylii (listki)
-
2 łyżki oliwy extra vergine
-
1 łyżka soku z cytryny lub 1 łyżeczka octu z białego wina
-
½ łyżeczki miodu lub syropu klonowego (balans)
-
sól morska i świeżo mielony pieprz
-
opcjonalnie: szczypta płatków chili, 1 łyżka pistacji/orzechów nerkowca posiekanych
Krok po kroku (10 minut)
-
Sos: W kubku wymieszaj oliwę, sok z cytryny i miód. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
-
Krojenie: Pomidory w grube plastry, brzoskwinię w cienkie półplastry. Mozzarellę w plastry/kulki.
-
Ułożenie: Na talerzu ułóż naprzemiennie pomidor–mozzarella–brzoskwinia. Posyp bazylią.
-
Wykończenie: Polej sosem, dopraw pieprzem i solą. Opcjonalnie chili i posiekane orzechy.
Wersje
-
Burrata + miód tymiankowy – bardziej kremowo.
-
Mięta zamiast bazylii – świeższy profil.
-
Bez laktozy – tofu „silken” w plastrach + kapka dobrego oliwnego pesto.
Porady
-
Schłodź mozzarellę, nie pomidory (pomidory w temp. pokojowej mają lepszy smak).
-
Zamiast brzoskwini możesz użyć nektarynki lub słodkiej moreli.
Przechowywanie
Najlepsze od razu po przygotowaniu. Jeśli musisz – do 2 h w lodówce (bez sosu), potem dopraw na świeżo.
Wartości (szacunkowo, 1 porcja z ½ sosu)
ok. 360–420 kcal • B 18–22 g • T 26–30 g • W 16–22 g
Lubisz proste, sezonowe mini dania? W moim bestsellerowym e-booku „Jedz i chudnij – 111 przepisów dla zapracowanych i na płaski brzuch” znajdziesz dziesiątki ekspresowych pomysłów. Zobacz e-book
Zobacz:
Komentarze
Prześlij komentarz