Sernik na zimno z brzoskwiniami (bez pieczenia) – wieczorny deser
Klasyk, który zawsze klika: kremowy sernik na zimno na spodzie z herbatników, z brzoskwiniami w środku i lśniącą galaretką na wierzchu. Zero pieczenia – tylko chłodzenie.
Składniki (tortownica 24 cm)
Spód
-
200 g herbatników (maślanych)
-
80 g masła, roztopionego
Masa serowa
-
750 g twarogu sernikowego z wiaderka (min. 18% tł.) lub cream cheese
-
300 ml śmietanki 30–36% (schłodzonej)
-
120–150 g cukru pudru
-
2 łyżeczki wanilii (ekstrakt)
-
18 g żelatyny w proszku + 90 ml wody (do napęcznienia)
-
1 duża puszka brzoskwiń w syropie (ok. 460 g po odsączeniu)
Wierzch
-
2 op. galaretki brzoskwiniowej (ok. 140 g łącznie)
-
700 ml wrzątku (zgodnie z opakowaniem)
Wege/agar: zamiast 18 g żelatyny użyj 8–10 g agaru (zagotować z mlekiem; patrz wersje).
Krok po kroku
-
Spód: Herbatniki zmiksuj na piasek, wymieszaj z masłem. Wysyp do tortownicy 24 cm (dno papier), ubij łyżką. Wstaw do lodówki.
-
Galaretka (do ostudzenia): Rozpuść 2 galaretki w 700 ml wrzątku, dobrze wymieszaj, ostudź do temp. pokojowej.
-
Żelatyna: Zalej 18 g żelatyny 90 ml zimnej wody, odstaw 10 min do napęcznienia, następnie podgrzej (mikrofala 10–15 s lub kąpiel), aż będzie płynna – nie gotować.
-
Masa: Ubij śmietankę na półsztywno. W drugiej misce zmiksuj twaróg z cukrem pudrem i wanilią (krótko). Wlej płynną żelatynę cienką strużką do twarogu, miksując na niskich obrotach. Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę.
-
Brzoskwinie: Odsącz i osusz plastry/półplastry.
-
Składanie: Na spód wyłóż ½ masy, rozłóż połowę brzoskwiń, przykryj resztą masy i wygładź. Wstaw do lodówki na 20–30 min, by stężała powierzchnia.
-
Wierzch: Ułóż resztę brzoskwiń. Zalej chłodną, lekko gęstniejącą galaretką (ważne, by nie była ciepła). Chłodź min. 3–4 h, najlepiej noc.
Wersje
-
Wege (agar): 8–10 g agaru zagotuj z 250 ml mleka i 50 g cukru, mieszaj 2 min; lekko przestudź i wlej do zmiksowanego twarogu z wanilią; dalej jak w przepisie.
-
Cytrynowy twist: dodaj skórkę z 1 cytryny do masy.
-
Bez cukru: erytrytol/puder z ksylitolu + galaretki bez cukru.
-
Spód orzechowy: 150 g herbatników + 50 g drobno mielonych migdałów.
Porady
-
Żelatyna + masa muszą mieć podobną temp. – unikniesz grudek.
-
Galaretka wylewana zawsze chłodna i „syropowa”, nie gorąca.
-
Brzoskwinie dokładnie osusz (ręcznik papierowy), wierzch ładniej się zetnie.
Przechowywanie
W lodówce do 3 dni. Pokrój gorącym, wytartym nożem – będzie idealny rant.
Wartości (szac., 1 z 12 porcji)
ok. 300–360 kcal • B 6–8 g • T 18–22 g • W 28–34 g
(zależnie od serka/śmietanki i ilości cukru).
Masz ochotę na więcej prostych deserów bez pieczenia? W moim bestsellerowym e-booku „Jedz i chudnij – 111 przepisów dla zapracowanych i na płaski brzuch” znajdziesz sprawdzone, lekkie słodkości. Sprawdź e-book
zobacz:
Ciasto jogurtowe z morelami i kruszonką – szybkie, rodzinne
Tarta z morelami i migdałowym kremem (frangipane) – sezonowy hit
Komentarze
Prześlij komentarz