Pełnoziarniste naleśniki z puree z zielonego groszku i mięty
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energetyczność posiłku: 428,57 kcalBiałko: 19,19 g
Tłuszcz: 12,19 g
Węglowodany: 60,10 g
SKŁADNIKI:
Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki (70 g)Mleko 2% - 0,25 szklanki (45 g)
Woda mineralna - 0,25 szklanki (45 g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (8 g)
Groszek zielony - 1,25 szklanki (160 g)
Mięta - 0,5 liścia (3 g)
Jogurt naturalny 2% - 2 łyżki (45 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie ciasta:1. Mąkę i mleko wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, dodaj szczyptę soli, odstaw na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i rozsmaruj po całej powierzchni.
3. Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody gazowanej.
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po powierzchni.
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przygotowanie farszu:
1. Zielony groszek ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 5 minut).
2. Odcedzony groszek zblenduj z oliwą z oliwek i miętą.
3. Zmieszaj jogurt naturalny z groszkiem. Dopraw do smaku.
Przygotowanie naleśników:
1. Przygotowane naleśniki posmaruj puree z zielonego groszku, a następnie złóż w ćwiartki.
Komentarze
Prześlij komentarz