"Fit Szybka Szarlotka z Owsianą Kruszonką".
Składniki na spód i kruszonkę:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie:
- 3-4 jabłka, obrane i pokrojone w plastry
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę owsianą, jogurt, miód (lub syrop klonowy), cynamon, rozpuszczone olej kokosowy i proszek do pieczenia. To będzie zarówno spód, jak i kruszonka.
Przeniesioną połowę mieszanki do formy do pieczenia o wymiarach około 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. To będzie spód ciasta.
W drugiej misce wymieszaj pokrojone jabłka z cynamonem i miodem (lub syropem klonowym).
Wyłóż jabłka równomiernie na spodzie ciasta.
Na wierzch jabłek posyp resztę mieszanki owsianej jako kruszonkę.
Piecz szarlotkę przez około 25-30 minut, aż kruszonka będzie złocista.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Podawaj w temperaturze pokojowej lub schłodzone. Smacznego!
Ta fit szarlotka jest szybka w przygotowaniu i nie zawiera nadmiaru cukru czy tłuszczu, co czyni ją zdrowszą alternatywą dla tradycyjnej szarlotki.
Komentarze
Prześlij komentarz