Kasza Jaglana z Warzywami - Zdrowy i Sycący Obiad
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula, posiekana
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 marchewka, pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, posiekany
1/2 szklanki mrożonych groszków
1/2 szklanki kukurydzy (świeżej lub mrożonej)
Sól i pieprz do smaku
Świeża natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
W garnku zagotuj 2 szklanki wody, a następnie dodaj kaszę jaglaną. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kaszę przez około 15-20 minut, aż woda zostanie wchłonięta, a kasza stanie się miękka.
W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut, aż zmięknie.
Dodaj czerwoną paprykę, marchewkę i czosnek do cebuli. Smaż warzywa przez kolejne 5-7 minut, aż staną się miękkie.
Dodaj mrożone groszki i kukurydzę do rondla i kontynuuj smażenie przez kilka minut.
Gdy kasza jaglana jest gotowa, dodaj ją do warzyw w rondlu.
Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i dopraw danie solą i pieprzem według własnego smaku.
Posyp potrawę świeżą natką pietruszki przed podaniem.
Ciekawostka o Kaszy Jaglanej: Kasza jaglana jest jednym z najzdrowszych zbóż. Jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały, w tym magnez i fosfor. Co ważne, kasza jaglana jest bezglutenowa, dlatego jest idealnym wyborem dla osób z nietolerancją glutenu. Pomaga w utrzymaniu zdrowej wagi i regulacji poziomu cukru we krwi. To także doskonały składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej.
- 🔘Dieta – 168 Fit Przepisów: Łatwa i Tania Droga do Zdrowego Odżywiania
- 🔘Jak Dziennik Kalorii Pomaga W Trwałym Odchudzaniu
- 🔘Jaki Stepper Wybrać do Treningu w Domu? Poradnik
- 🔘 Sekretne Triki na Oszczędzanie na Zakupach Spożywczych, o Których Nie Wiedzą Twoi Sąsiedzi!
- 🔘SKLEPIK - ponad 728 Przepisów o Małej Kaloryczności
Komentarze
Prześlij komentarz