Szarlotka z Dynią i Owsianą Kruszonką
Składniki na spód i kruszonkę:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie z dynią:
- 2 szklanki startej dyni (wcześniej osuszonej z nadmiaru wilgoci)
- 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny (opcjonalnie)
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę owsianą, jogurt, miód (lub syrop klonowy), cynamon, rozpuszczone olej kokosowy i proszek do pieczenia. To będzie zarówno spód, jak i kruszonka.
Przeniesioną połowę mieszanki do formy do pieczenia o wymiarach około 20x20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. To będzie spód ciasta.
W drugiej misce wymieszaj startą dynię z miodem (lub syropem klonowym), cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny i skórką z cytryny (jeśli używasz).
Wyłóż masę z dynią równomiernie na spód ciasta.
Na wierzch dyni posyp resztę mieszanki owsianej jako kruszonkę.
Piecz szarlotkę przez około 30-35 minut, aż kruszonka będzie złocista.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Podawaj w temperaturze pokojowej lub schłodzone. Smacznego!
Ta fit szarlotka z dynią to doskonała alternatywa dla tradycyjnej szarlotki, jest mniej kaloryczna i pełna smaku!
Tania Łatwa i Skuteczna Dieta dla Ciebie
Komentarze
Prześlij komentarz