Jajeczna Tortilla z Warzywami.
Składniki:
- 4 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 cebuli, posiekanej w drobną kostkę
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku (opcjonalnie)
- Świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
W misce ubij jajka razem z mlekiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką w proszku (jeśli używasz).
W dużym rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż zmięknie.
Dodaj pokrojoną paprykę do cebuli i smaż razem przez kolejne 3-4 minuty, aż papryka zmięknie i zacznie się lekko karmelizować.
Wlej ubite jajka do rondla z warzywami.
Smaż jajeczny omlet na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż spód zacznie się twardnieć.
Posyp pokrojonym pomidorem po powierzchni omletu.
Przykryj rondel i kontynuuj smażenie przez kolejne 4-5 minut, aż jajka będą ścięte.
Przy użyciu pokrywki lub talerza, odwróć omlet i smaż jeszcze przez 2-3 minuty, aż będzie całkowicie ugotowany.
Podawaj jajeczną tortillę na talerzu, posypaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
To lekkie i pełnowartościowe danie z jajek jest doskonałe na śniadanie, brunch lub lekki obiad. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz