Przejdź do głównej zawartości

Posty

Jak zrobić Ciasto bez pieczenia

  Jak zrobić Ciasto bez pieczenia Nie masz czasu wychodzą Ci zakalce nie potrafisz upiec ciasta od dzisiaj z pewnością się to zmieni zobacz jedną z propozycji na Ciasto bez pieczenia SKŁADNIKI: • 300 g herbatników • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe • 3 łyżki cukru pudru • ½ l mleka 3,2% Prawdziwe • 600 g gotowej masy kajmakowej • 1 kostka masła • 2 łyżeczki kakao JAK TO ZROBIĆ?   1. Budynie ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i ostudź. Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem. Po uzyskaniu puszystej masy dodawaj po 1 łyżce przestudzony budyń, cały czas ucierając. 2. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ułóż na niej herbatniki, a na nich rozsmaruj ½ masy budyniowej. Przykryj masę herbatnikami o rozsmaruj na nich 2/3 masy kajmakowej połączonej z kakao. 3. Masę kajmakową z kakao przykryj herbatnikami. Następnie rozsmaruj na nich resztę masy budyniowej. Przełóż pozostały kajmak do szprycy cukierniczej i ude

Jak zrobić ryż z warzywami z cytrynowo koperkowym akcentem

Dzisiaj propozycja dobrze znana przez wielu z Was - Ryż z warzywami ale uwierzcie mi czasem drobne szczegóły decydują o tym że danie smakuje i wygląda wspaniale skład: ryż  pierś z kurczaka  mix warzyw - fasolka, groszek, marchewka zielona pietruszka  koperek por cytryna korzeń pietruszki przyprawy: curry, pieprz cytrynowy, czarny pieprz, oregano, rozmaryn, pieprz ziołowy,szczypta soli Pierś kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i wkładamy na jakiś czas w przyprawach do lodówki  Ryż gotujemy razem z warzywami i piersią kurczaka w przyprawach, dodajemy zieloną pietruszkę z koperkiem dorzucamy por  można dodać korzeń pietruszki Możemy delikatnie wydłużyć czas gotowania ryżu ( łatwiej jest formować kształty które widzicie na zdjęciach ) Odlewamy wodę jeśli jest potrzeba przelewamy całość wrzątkiem żeby pozbyć się pozostałości po piersi z kurczaka ( nie ładnie wygląda) lub gotujemy pierś osobno, jest też możliwość podsmażenia jej lub gotowanie na parze albo grilowanie d

Tortellini w sosie śmietanowo szpinakowym

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem). Mnie najbardziej przypadły do gustu z sosem śmietanowo szpinakowym  składniki tortellini z serem  śmietana 18% szpinak  zielona pietruszka  przyprawy :pieprz, bazylia, curry, pieprz ziołowy  Zioła w kuchni Tortellini gotujemy około 14-16 minut aż będą miękkie  Na patelni dusimy szpinak można z cebulką i oczywiście przyprawami  Jak nasze kluseczki są już gotowe wlewamy na patelnię śmietanę i dusimy do konsystencji sosu wrzucamy ulubione przyprawy  Odcedzamy kluseczki  wrzucamy do sosu i mieszamy żeby nasz sosik obtoczył je dokładnie zdobimy pietruszką i ? Smacznego życzę ... Smacznego .... Tortellini w sosie pomidorowym z warzywami Tortellini z barszczykiem

Kukurydza z grilla i nie tylko

Kukurydza, określana mianem złota Ameryki, znana była już Majom i Aztekom. Do Europy trafiła dzięki Krzysztofowi Kolumbowi w XV w. Pod względem wielkości upraw, jest drugim po pszenicy zbożem na świecie. W Polsce pojawiła się po koniec XVIII wieku, ale o wzroście jej popularności w naszym kraju możemy mówić dopiero od kilku lat. Kukurydza stanowi cenne źródło fosforu, selenu, potasu, magnezu oraz zeaksantyny – rzadkiego barwnika roślinnego, który m.in. wykazuje zdolność blokowania wolnych rodników. Duża zawartość skrobi stawia ją wśród ważnych źródeł energii. Polecana jest także osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu. Kukurydza jest również zasobna w witaminy z grypy B oraz witaminę E i A. Te ostatnie rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach – mówi Julita Dudicz, dietetyk i specjalista ds. żywienia. – Dlatego warto połączyć ziarna kukurydzy ze zdrowym tłuszczem roślinnym, któ

Zioła w kuchni

Zwyk łe zioła o niezwykłej mocy Doskona ła kuchnia to aromatyczna kuchnia. Jednak poza doskonałym smakiem potraw warto wiedzieć jak zbawienny wpływ mogą mieć na nasz organizm dodawane przyprawy. Mi ęta Li ście mięty pieprzowej od 2000 lat są wykorzystywane do łagodzenia b ólu g łowy oraz walki z problemami trawiennymi. Dzisiaj olejku miętowego używa się także do produkcji lek ów na katar oraz zespo łu jelita drażliwego. Mięta to także doskonały składnik orzeźwiających napoj ów na upalne dni czy wy śmienity dodatek do deser ów, np. musu czekoladowego. Bazylia Bazylia, cz ęsto pojawia się w sztukach Szekspira jako lekarstwo na przeziębienie i b óle g łowy. Ostatnie badania wykazały, że świeże liście poprawiają trawienie oraz zmniejszają poziom glukozy we krwi. Doskonale nadaje się jako przyprawa do makaron ów, sa łatek lub w formie pasty znanej jako pesto.   Sza łwia To przyprawa z regionów Morza Śr ódziemnego. Mo żna ją spotkać w Dalmacji, Chorwacji

Jak zrobić spaghetti na szybko

Szybko nie znaczy wcale źle dzisiaj propozycja spaghetti dla zabieganych na jego przygotowanie potrzebujecie raptem 10 minut no może 15 :) Składniki • Makaron spaghetti • 2 średnie pomidory • Tarty żółty ser lub parmezan • Zielona pietruszka • Sos własnej roboty przepis tutaj... Makaron gotujemy ok. 8 minut, w tym samym czasie przyrządzamy sos. Wlewamy sos na patelnię podgrzewamy, gotowy makaron również idzie na patelnię, mieszamy całość. Tuż przed podaniem na patelnię wrzucamy dwa pomidorki pokrojone w kostkę, zawsze  daje pomidorki pod koniec żeby się nie rozciapały. Na talerzu zdobimy pietruszką i tartym żółtym serem lub parmezanem. Nie zapomniałem o pieprzu i ostrej papryce Smacznego ...

Ciasteczka z kremem

SKŁADNIKI  1 tabliczka czekolady deserowej 150 g masła  ¾ szklanki mąki ¾ szklanki cukru  ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 duże jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 150 g serka mascarpone 100 g serka wanilinowego  2 łyżki cukru pudru 9 łyżeczek konfitury JAK TO ZROBIĆ? • Czekoladę rozpuść z masłem na parze. Jogurt połącz z jajkami i cukrem. Suche składniki połącz z mokrymi. Piecz 30 minut w 190 stopniach C. • Połącz serki z cukrem. Nałóż krem na babeczki. Udekoruj konfiturą. Moja rada - żeby krem z serka mascarpone lepiej się trzymał zetnij wierzchy ciasteczek , a dopiero potem go nakładaj