SKŁADNIKI • 1 kg śledzi z beczki lub gotowych filetów • 1/2 kg cebuli • 500 ml naturalnego jogurtu typu greckiego • 2 ząbki czosnku • pieprz ziołowy • pieprz czarny • sól JAK TO ZROBIĆ? Śledzie namocz w zimnej wodzie na mniej więcej 30 minut. Te z beczki oczyść, zostawiając skórę (filetów czyścić nie trzeba). Pokrój śledzie na kawałki. Cebule obierz i pokrój w piórka, zalej je wrzątkiem i zostaw w wodzie na 15 minut. Odcedź. Pokrojone śledzie, cebulę oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę przełóż do miski, wlej 500 ml gęstego jogurtu, przypraw szczodrze pieprzem ziołowym, czarnym i solą, wymieszaj i odstaw na pół godziny do schłodzenia do lodówki. Do świątecznej sałatki ze śledzi pasują ugotowane ziemniaki lub jajka na twardo.
Witaj w świecie zdrowego gotowania! Odkryj tysiące przepisów na naszym fit blogu, które pomogą Ci schudnąć i cieszyć się smacznym jedzeniem.