Przejdź do głównej zawartości

Posty

Gnocchi z jakim sosem

Pomysł na szybki apetyczny obiad Gnocchi z sosem koperkowym danie nie zajmie Wam w przygotowaniu nawet 10 minut więc polecam dla zapracowanych składniki: kluseczki gnocchi kupione lub robione śmietana  zielony koperek  zielona pietruszka  śmietana 18% tarta mozzarella  przyprawy : pieprz, czerwona papryka, bazylia Gotujemy kluseczki około 3 min do wypłynięcia  Wlewamy śmietanę na patelnię i dusimy do uzyskania sosu wraz z dużą ilością posiekanego koperku i ulubionymi przyprawami Gotowe kluseczki po odlaniu wody wrzucamy na patelnię mieszamy z sosem i zaraz podajemy  Zdobimy zieloną pietruszką i jeszcze niewielką ilością koperku który nam został  Smacznego ....

Wielkanocna sałatka śledziowa w jogurcie

SKŁADNIKI • 1 kg śledzi z beczki lub gotowych filetów • 1/2 kg cebuli • 500 ml naturalnego jogurtu typu greckiego • 2 ząbki czosnku • pieprz ziołowy • pieprz czarny • sól JAK TO ZROBIĆ? Śledzie namocz w zimnej wodzie na mniej więcej 30 minut. Te z beczki oczyść, zostawiając skórę (filetów czyścić nie trzeba). Pokrój śledzie na kawałki. Cebule obierz i pokrój w piórka, zalej je wrzątkiem i zostaw w wodzie na 15 minut. Odcedź. Pokrojone śledzie, cebulę oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę przełóż do miski, wlej 500 ml gęstego jogurtu, przypraw szczodrze pieprzem ziołowym, czarnym i solą, wymieszaj i odstaw na pół godziny do schłodzenia do lodówki. Do świątecznej sałatki ze śledzi pasują ugotowane ziemniaki lub jajka na twardo.

Koktajl z kiwi poprawiający trawienie

Składniki: - dwa plastry świeżego ananasa (1 plaster - 1 cm, bez stwardniałego środka) - połowa mango - 10 listków świeżej mięty - jedno kiwi - 200 ml świeżego soku z jabłek Zmiksuj wszystkie składniki i pij od razu. Jak naostrzyć nóż kuchenny talerzem Preparat na odchudzanie 36kg mniej ... Akcesoria kuchenne Zakupy spożywcze online Zdrowa żywność  Wybierz dobrą kawę dla siebie 1000 ciekawych propozycji dostępnych tutaj..... Konkurs - pij kawę i wygrywaj- codziennie Expres do kawy szczegóły tutaj ....

Jak zrobić pysznego mazurka

SKŁADNIKI • 250 g mąki • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 180 g masła • 2 żółtka • 90 g cukru pudru • 300 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej • 200 – 300 g dżemu morelowego JAK TO ZROBIĆ? Rozetrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj żółtka i wymieszaj z przesianą mąka pszenną i ziemniaczaną. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią i włóż na 2 godziny do lodówki. Rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż ciastem formę (37cmx22cm) posmarowaną masłem i oprószona bułką tartą. Z resztek ciasta zroluj wałeczki , zwiń po dwa i wyłóż nimi boki formy oraz ułóż na krzyż na mazurku. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz około 20 minut w 180 stopniach C. Skórkę pomarańczową gotuj chwilę z konfiturą morelową. Ostudź i wyłóż na upieczony spód mazurka. MOJA RADA Skórkę pomarańczową można zrobić samemu, gotując ją w syropie z cukru.

Jak zrobić pyszną pieczeń

SKŁADNIKI • 1kg schabu bez kości lub polędwicy wieprzowej • 1 cebula • 3 średniej wielkości marchewki • 2 gałązki selera naciowego • 4 ząbki czosnku • 50 g masła • 45 ml oliwy • 500 ml rosołu • 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki • kieliszek czerwonego wina • tymianek , rozmaryn , liść laurowy • sól , pieprz - do smaku • świeża natka pietruszki – do udekorowania dania JAK TO ZROBIĆ? 1. Na średnim ogniu rozpuszczamy masło na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę, marchewkę, seler i podsmażamy lekko przez 6 minut. 2. Następnie dodajemy na patelnię posiekany czosnek, podsmażamy przez kolejnych kilka minut. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. 3. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy schab z każdej strony na brązowy kolor. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego. 4. Przygotowanie sosu do pieczeni: przelewamy olej, na którym był smażony schab, do rondelka, dodajemy wino, rosół/bulion oraz 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, mieszamy. 5. Przypra

Pasztet bez pieczenia z żurawiną

SKŁADNIKI: pasztet: • 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (np. wołowe , drobiowe) • 1 cebula • 150 g wątróbki drobiowej • 50 g masła • 100 g żurawiny • 2 ząbki czosnku • pieprz • sól • olej galaretka: 500 g mrożonych wiśni • 100 g cukru • 50 g żelatyny • JAK TO ZROBIĆ? Wątróbkę opłucz i oczyść z błon. Żurawinę namocz na 10 minut we wrzątku , odcedź i odsącz. Cebulę pokrój w piórka , a czosnek w grube plasterki i podsmaż na oleju (około 5 minut). Dodaj wątróbkę i smaż , aż będzie miękka. Przestudzoną wątróbkę , mięso , cebulę i czosnek zmiel blenderem. Do masy dodaj masło , dopraw solą i pieprzem , wymieszaj i zmiel. Wsyp żurawinę i wymieszaj łyżką. Przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą i wstaw na 40 minut do lodówki. Wiśnie (mrożone bez pestek) włóż do rondelka , wlej ½ szklanki wody, gotuj 15 minut i przetrzyj przez sito. Wsyp cukier i zagotuj. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Przestudź. Tężejącą galaretkę wyłóż na pasztet. Wstaw na 60 m

Warzywa na parze z łososiem z pieca

SKŁADNIKI:  marchewka  szpinak  brokuł  fasolka szparagowa papryka czerwona, żółta można, nie koniecznie dodać podduszony szpinak  łosoś  oliwa z oliwek  sok z cytryny zioła (bazylia , tymianek) Umyte i obrane warzywa (marchewka , szpinak ,brokuł , fasolka szparagowa) ugotowałem na parze do miękkości. Rybę skropiłam oliwą i sokiem z cytryny i wstawiłam do piecyka . Piekłam 15 minut w 180 stopniach C. Jeśli chcecie, by łosoś był bardziej soczysty , możecie go przed pieczeniem owinąć folia aluminiową (wersja mniej zdrowa). Przed podaniem skropiłem warzywa oliwą i dodałam nieco różnych ziół (bazylia , tymianek).