Makaron a’la bolognese z czerwoną soczewicą Wartości odżywcze: Energia: 757 kcal Białko: 30 g Tłuszcz: 20 g Węglowodany: 105 g Składniki: Makaron pełnoziarnisty - 1 szklanka (85 g) Soczewica czerwona - 0,25 szklanki (50 g) Cebula - 1,25 sztuki (120 g) Czosnek - 0,5 główki (15 g) Przecier pomidorowy - 0,75 szklanki (180 g) Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (12 g) Oregano - 1 szczypta (1 g) Bazylia (świeże liście) - (1 g) Tymianek - 1 szczypta (1 g) Słonecznik - 0,5 łyżki (6 g) Sposób przygotowania: 1. Makaron i soczewicę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedź. 2. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz i pokrój. 3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oliwie z oliwek. 4. Dolej przecier pomidorowy, bazylię, tymianek, oregano, duś 5 minut. 5. Do przecieru dodaj soczewicę, dopraw solą i pieprzem, duś pod przykryciem 3-4 minut. 6. Makaron dodaj do sosu. 7. Danie posyp słonecznikiem. Ja dodałem jeszcze wędzone tofu które fantastycznie zmieniło
Witaj w świecie zdrowego gotowania! Odkryj tysiące przepisów na naszym fit blogu, które pomogą Ci schudnąć i cieszyć się smacznym jedzeniem.