Przejdź do głównej zawartości

Posty

Jak zrobić karpatkę - szybki przepis

Składniki Ciasto parzone: 150 ml mleka 3,2% 100 g masła(oraz niewielka ilość do wysmarowania form) 130 g maki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do posypania form) szczypta soli 4 jajka Opcjonalnie: pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 600 ml śmietanki UHT 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka żelatyny namoczona 80 ml zimnej wody 200 g borówek Dekoracja: borówki w tej dodatkowo truskawki cukier puder Przygotowanie: Mleko, masło i szczyptę soli zagotowujemy.Do gotującego się mleka dodajemy stopniowo mąkę, zmniejszamy ogień i bardzo energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy,nie zdejmując garnka z ognia (przez 45 sekund do 1,5 minuty ). Studzimy, przekładamy do miski miksera.Ciągle miksując, dodajemy pojedynczo wszystkie jajka i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części.2 formy smarujemy masłem i posypujemy mąką.Przekładamy ciasto i rozsmarowujemy je za

Ryż basmati z makrelą, suszonymi pomidorami, fetą i roszponką

  Ryż basmati z makrelą, suszonymi pomidorami, fetą i roszponką WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energetyczność posiłku: 727,27 kcal Białko: 31,66 g Tłuszcz: 29,23 g Węglowodany: 83,42 g SKŁADNIKI: Ryż basmati - 0,75 woreczka (65 g) Pomidory suszone - 1,25 garści (50 g) Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (13 g) Makrela wędzona - 0,5 sztuki (60 g) Ser typu feta - 1,25 porcji (40 g) Mieszanka warzyw "włoska" - 1,5 porcji (140 g) Czosnek - 1 ząbek (5 g) Roszponka - 1 garść (25 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Warzywa podduś na oliwie z oliwek. 3. Makrelę obierz ze skóry i ości, a następnie podziel na mniejsze kawałki. 4. Do podduszonych warzyw dodaj pokrojone suszone pomidory, pokrojoną fetę, kawałki makreli, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. zaglądaj po przepisy na instagram

Co jeść na diecie ? moje kanapki z łososiem, sałatą i rzodkiewką

  Kanapki z łososiem, sałatą i rzodkiewką WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energia: 313 kcal Białko: 20 g Tłuszcz: 8 g Węglowodany: 40 g SKŁADNIKI: Chleb graham - 3 małe kromki (85 g) Łosoś wędzony - 2,5 plastra (45 g) Len nasiona - 1,5 łyżeczki (6 g) Jogurt naturalny 2% - 1,5 łyżeczki (16 g) Rzodkiewka - 2 małe sztuki (23 g) Sałata maślana - 1,5 liścia (16 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Pieczywo posmaruj jogurtem naturalnym. 2. Następnie połóż liść sałaty. 3. Na wierzchu umieść plaster łososia oraz pokrojoną rzodkiewkę. 4. Całość posyp siemieniem lnianym. Zapraszam po fit przepis na mój Instagram

Wielkanocna sałatka jajeczna z pieczarkami

Wielkanocna sałatka jajeczna z pieczarkami Składniki ⦁    jajka 8 szt ⦁    bulionetka warzywna Knorr 1 szt ⦁    Pieczarki 100 g ⦁    groszek zielony 100 g ⦁    ser żółty 100 g ⦁    szczypiorek 1 pęczek ⦁    jogurt naturalny 15 g ⦁    majonez 1 łyżka ⦁    sól 1 szczypta ⦁    pieprz 1 szczypta ⦁    woda 2 łyżki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka ugotuj na twardo, wystudź i pokrój drobno. Ser pokrój w drobną kostkę. Szczypior również pokrój. Pieczarki pokrój w cienkie plastry i sparz krótko we wrzącej wodzie. Bulionetkę warzywną Knorr rozpuść w dwóch łyżkach gorącej wody. Połącz z jogurtem, majonezem i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do salaterki. Wierzch sałatki posyp pokrojonym drobno szczypiorkiem i podaj na stół. Zapraszam po fit przepis na mój Instagram

Jak zrobić risotto z suszonymi pomidorami

Risotto z suszonymi pomidorami Składniki: 80 g Suszonych Pomidorów z cebulą 2 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy z oliwek 2 garście mrożonych lub świeżych grzybów 1 szklanka ryżu  100 ml białego wina0,5 l bulionu grzybowego 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu drobno posiekana świeża natka pietruszki Przygotowanie Przed przystąpieniem do gotowania należy przygotować pół litra bulionu grzybowego. Na rozgrzaną oliwę  wrzucić posiekany czosnek oraz wypłukany oraz dobrze odsączony ryż i całość mieszać przez 2-3 minuty, po czym dodać białe wino, pozostawiając całość do odparowania. Gdy konsystencja potrawy przestanie być płynna, należy dodać część bulionu oraz pokrojone grzyby, które powinny zakrywać warstwę ryżu. Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory i resztę bulionu i dusić jeszcze przez kilka minut tak, by uzyskać gęstą konsystencję. Na koniec wystarczy dopr

Przepisy Makaron pełnoziarnisty z łososiem i szpinakiem

Makaron pełnoziarnisty z łososiem i szpinakiem WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energia: 607 kcal Białko: 39 g Tłuszcz: 22 g Węglowodany: 67 g SKŁADNIKI: Makaron pełnoziarnisty - 0,75 szklanki (70 g) Filet z łososia - 1 porcja (95 g) Serek twarogowy ziarnisty - 4 łyżki (95 g) Olej rzepakowy - 1 łyżka (8 g) Cebula - 1 sztuka (95 g) Szpinak (świeży) - 1,5 garści (30 g) Czosnek - 2 ząbki (10 g) Natka pietruszki - 1 pęczek (19 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie zeszklij na oleju rzepakowym. 2. Liście szpinaku dokładnie umyj. 3. Łososia pokrój i dodaj do cebuli razem ze szpinakiem. 4. Całość duś przez kilka minut. 5. Makaron ugotuj al dente. 6. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, całość dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. 7. Zmiksuj serek wiejski i dodaj do całości, dokładnie wymieszaj oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zapraszam po fit przepis na mój Instagram

Kurczak z ryżem basmati, mozzarellą i mieszanką warzyw z kalafiorem, brokułami i marchwią

Kurczak z ryżem basmati, mozzarellą i mieszanką warzyw z kalafiorem, brokułami i marchwią WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energetyczność posiłku: 827,59 kcal Białko: 50,17 g Tłuszcz: 27,56 g Węglowodany: 78,50 g SKŁADNIKI: Ryż basmati - 1 woreczek (85 g) Filet z piersi kurczaka - 1,25 porcji (130 g) Ser mozzarella - 1,75 porcji (50 g) Oliwa z oliwek - 2 łyżki (16 g) Mieszanka warzywna z kalafiorem. brokułami i marchwią - 2 porcje (190 g) Zioła prowansalskie - 1 szczypta (1 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso umyj, pokrój na kawałki, dopraw przyprawami, a następnie podduś na oliwie z oliwek na patelni. 2. Dodaj warzywa, całość duś pod przykryciem. 3. Mozzarellę pokrój w kostkę, a następnie dodaj do warzyw pod koniec duszenia. 4. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 5. Całość podawaj razem z ryżem. Zapraszam po fit przepis na mój Instagram