Przejdź do głównej zawartości

Posty

Przepis na - Kasza jęczmienna z ciecierzycą, papryką, oliwkami i natką pietruszki

WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energia: 697 kcal Białko: 23 g Tłuszcz: 23 g Węglowodany: 100 g SKŁADNIKI: Ciecierzyca (suche nasiona) - 0,5 szklanki (65 g) Kasza jęczmienna - 0,75 woreczka (65 g) Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (13 g) Papryka żółta - 1,5 średniej sztuki (160 g) Papryka czerwona - 1,5 małej sztuki (160 g) Oliwki zielone - 0,75 garści (22 g) Natka pietruszki - 0,75 pęczka (16 g) Ocet - 0,5 łyżki (5 g) Zioła prowansalskie - 2 szczypty (1 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kaszę jęczmienną oraz ciecierzycę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (opcjonalnie możesz użyć ciecierzycy w puszce). 2. Paprykę umyj, oczyść i pokrój na kawałki, oliwki przekrój na połówki. 3. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. 4. Na talerz wyłóż kaszę jęczmienną, a następnie cieciorkę wraz z papryką i oliwkami. 5. Całość skrop dressingiem oraz posyp posiekaną natką pietruszki.

Przepisy które pomogły mi zrzucić 35kg nadwagi

Pięć fit przepisów które od dawna goszczą w moim jadłospisie "ulubione" i wspomagają mnie w utrzymaniu formy po zrzuceniu ponad 35kg nadwagi 1 Dzień zawsze zaczynam od owsianki na 1000 sposobów lub omleta jeden z przepisów znajdziecie tutaj    2 Drugi posiłek to posiłek obiadowy i tutaj długo nr 1 był makaron z indykiem jak oczywiście jeszcze jadłem mięso :) od jakiegoś czasu sprawdzam jak można żyć bez niego przepis tutaj    3 W okresie redukcji trzeci posiłek to była zazwyczaj sałatka lub koktajl teraz jestem na etapie trzymania wagi - przepis na koktajl macie tutaj a na sałatkę proszę tutaj 4 Jedząc 4 posiłki dziennie ostatni zawsze jem tak około 1 do 2 godzin przed snem wiec czasem wypada to nawet o 23.00 5 Danie które często jest kolacją ale i śniadaniem i obok omletów to mój Top naleśniki przepis na jedną z moich ulubionych wersji macie tutaj  Kaloryczność tych przepisów jest dostosowana do mnie i mojej aktywności fizycznej wszystko jest tak policzon

Fit kanapki z pastą twarożkową

Kanapki z pastą twarożkową  pochodzące z mojej diety . Energia: 523 kcal‼️‼️ Białko: 39 g Tłuszcz: 4 g Węglowodany: 80 g . SKŁADNIKI: . Chleb graham - 5 średnich kromek (160 g) Ser twarogowy chudy - 3,5 plastra (100 g) Ogórek kiszony - 3,5 sztuki (210 g) Jogurt naturalny 2% - 2,5 łyżeczki (25 g) Sałata maślana - 2 liście (21 g) Zioła prowansalskie - 4 szczypty (4 g) U mnie dodatkowo - szczypta bazylii, oregano, curry i chilli jeśli kochacie ostre przyprawy plus np słonecznik jeśli macie i np sezam.   . SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: . Przygotowanie pasty twarożkowej:   1. Zmieszaj ze sobą twaróg, jogurt naturalny i zioła. 2. Ogórek opłucz, drobno posiekaj, dodaj do pasty i wymieszaj . Przygotowanie kanapek: 1. Na pieczywie ułóż liście sałaty. 2. Posmaruj kanapkę przygotowaną pastą. 3. Posyp pieprzem.   .

Przepis na Naleśniki czekoladowe z musem gruszkowym z diety

WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energia: 523 kcal Białko: 13 g Tłuszcz: 23 g Węglowodany: 65 g SKŁADNIKI: Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki (80 g) Jaja - (18 g) Oliwa z oliwek - 2,5 łyżki (18 g) Woda mineralna - 0,5 szklanki (100 g) Kakao naturalne 16% - 0,5 łyżki (5 g) Gruszka - 1 duża sztuka (140 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przygotowanie ciasta: 1. Mąkę, kakao, wodę i jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut. 2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni. 3. Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. 4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. 5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru Przygotowanie nadzienia: 1. Gruszkę umyj, obierz ze skóry i pokrój na kawałki. 2. Przełóż gruszkę do garnka i podduś z niewielką ilością wody, aż zrobi się miękka. 3. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Przygotowanie naleśników: 1. Przy

Sałatka z selerem naciowym, tofu, jabłkiem, kukurydzą i orzechami włoskimi

Zapraszam do śledzenia mnie na Instagramie – @wojti_gotuje i oczywiście na koncie treningowym @wojtstyl WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energia: 523 kcal Białko: 24 g Tłuszcz: 23 g Węglowodany: 54 g SKŁADNIKI: Seler naciowy - 1,5 łodygi (65 g) Jabłko - 1 średnia sztuka (170 g) Kukurydza - 0,25 szklanki (25 g) Tofu - 2,5 porcji (120 g) Chleb graham - 2 średnie kromki (65 g) Orzechy włoskie - 0,5 garści (14 g) Cytryna - 1 plaster (9 g) Oliwa z oliwek - 0,5 łyżki (4 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Seler naciowy i jabłko umyj i pokrój, kukurydzę odsącz z zalewy i przepłucz pod bieżącą wodą. 2. Tofu pokrój w kostkę i podsmaż przez 2-3 minut na kilu kroplach oliwy. 3. W miseczce zmieszaj ze sobą pozostałą część oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. 4. Wymieszaj ze sobą pokrojony seler, kukurydzę, jabłko i tofu. 5. Całość skrop przygotowanym dressingiem i posyp orzechami włoskimi. Podawaj z pieczywem.

Jak zrobić fit naleśniki czekoladowe z purée bananowo-orzechowym

Po więcej takich przepisów zapraszam na mój instagram WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energia: 523 kcal Białko: 13 g Tłuszcz: 24 g Węglowodany: 63 g SKŁADNIKI: Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki (70 g) Jaja - (15 g) Oliwa z oliwek - 2 łyżki (15 g) Kakao naturalne 16% - 0,5 łyżki (4 g) Woda mineralna - 0,5 szklanki (95 g) Banan - 1 średnia sztuka (120 g) Orzechy włoskie - 0,5 garści (15 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przygotowanie ciasta: 1. Mąkę, kakao, wodę oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, odstaw na kilka minut. 2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni. 3. Ciasto przemieszaj. 4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. Przygotowanie nadzienia: 1. Umyj banana, a następnie pokrój go w plastry i wrzuć do miski. 2. Orzechy drobno posiekaj i dodaj do bananów. Całość zblenduj. 3. Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki możesz ozdobić mrożonymi owocami

Kanapki z pastą z czerwonej soczewicy i czarnuszki i sałatka

Bułka grahamka /chleb– 1 szt. (60 g) Pasta z czerwonej soczewicy i czarnuszki – 80 g Sałatka: –     orzechy włoskie – 1 łyżka (15 g) –         rukola – 1 garść (25 g) –         roszponka – 1 garść (25 g) Pasta: –         ugotowana czerwona soczewica – 1 szkl. –         ugotowana na parze (lub razem z soczewicą, ale w całości) mała cebula – 1 szt. –         czarnuszka – 1 łyżeczka –         posiekane pestki słonecznika – 1 łyżka –         skórka otarta z połowy cytryny –         przyprawy: szczypta pieprzu, szczypta imbiru, szczypta papryki słodkiej, łyżka posiekanej kolendry Zmiksować składniki na pastę, doprawić. P.S w mojej wersji wylądowała czerwona papryka jeszcze jako dodatek :) Przepis znajdziecie w książce którą gorąco polecam tutaj     

Jak zrobić fit lody w domu

Lubicie lody ? Zapraszam też na swój profil na Instagramie tutaj Przepis na Lody czekoladowe z orzeszkami i rodzynkami: truskawki, mrożone 105g 0,7 szklanki orzechy arachidowe 15g rodzynki 1 łyżka 15g banan mrożony 1szt 170g wiórki kokosowe 1 łyżeczka 3g kakao 16% 5g napój sojowy wzbogacony o wapń 2-4 łyżki sok z cytryny 1 łyżka 10g . Zmiksować wszystko z wyjątkiem orzechów i mleka. W razie potrzeby, gdyby masa była za gęsta,dodać napój. Orzeszki dorzucić na samym końcu. Malinki u mnie do ozdoby przepis pochodzi z  bardzo wartościowej wartościowej książki w której znajdziecie więcej takich przepisów i nie tylko polecam sprawdzić tutaj

Wege przepis na Fit klopsiki z tofu

   Zapraszam do śledzenia mnie na Instagramie tutaj   Wartości odżywcze: Energia: 871 kcal Białko: 39 g Tłuszcz: 38 g Węglowodany: 92 g Składniki: Tofu - 2,5 porcji (120 g) Masło orzechowe - 2,5 łyżeczki (24 g) Płatki owsiane - 4 łyżki (40 g) Pomidory suszone - 0,5 garści (11 g) Kasza gryczana - 0,75 woreczka (65 g) Cebula - 0,75 sztuki (80 g) Oliwa z oliwek - 1 łyżka (8 g) Zioła prowansalskie - 1 szczypta (1 g) Seler korzeniowy - 0,25 sztuki (95 g) Jabłko - (45 g) Cytryna - 0,5 plastra (4 g) Rodzynki - 0,5 łyżeczki (4 g) Sposób przygotowania: 1. Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Tofu rozgnieć widelcem, cebulę posiekaj, pomidory suszone drobno pokrój, płatki owsiane zmiel. 3. W misce dokładnie wymieszaj tofu, cebulę i suszone pomidory. 4. Do masy dodaj zmielone płatki owsiane i masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj dłońmi. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody. 5. Klopsiki formuj zwilżonymi dłońmi. 6. Smaż na roz