Przejdź do głównej zawartości

Posty

Przepisy na fit ciasteczka

Czym jest mochi? Są to tradycyjne japońskie ciastka, które są wykonywane z klejącego ryżu bądź też z mąki ryżowej zwanej mochiko. Są one nadziewane pastą z czerwonej fasoli bądź też z truskawek. Obtacza się je również w sezamie groma czy też sojowym proszku kinako. Czasem barwi się je na zielono, co odbywa się przy pomocy sproszkowanych liści yomogi. Egzotyczny smak nie musi być tuczący   Na Hawajach wykonuje się podobny deser, będący niejako odpowiedzią na słodkości z Japoni. A jest to butter mochi cake. Mochi japońskie, ma kształt małych ciastek, spłaszczonych kulek. Natomiast hawajskie mochi zazwyczaj piecze się po prostu na prostokątnej blaszce. Oczywiście można je przygotować również w inny sposób, przykładowo w formie muffinek czy też wszystkiego innego, co akurat nam się zamarzy. Jak można przygotować takie hawajskie mochi?   Potrzebnych jest do tego kilka podstawowych składników, dzięki którym wypełnimy blaszkę o wymiarach 23×33 cm. Trzeba zaopatrzyć się w dw

Jak zrobić frytki z warzyw w wersji fit - sprawdź przepis

Fit frytki z warzyw Złociste, chrupiące i miękkie środku – takie są idealne frytki. Można je kupić praktycznie w każdej restauracji i zamówić w znanych punktach gastronomicznych, które oferują jedzenie typu fast food. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Są idealnym dodatkiem dla burgera czy kurczaka. Niestety frytki nie są zdrowe, zawierają bardzo dużo tłuszczu i osoby dbające o sylwetkę powinny się ich wystrzegać. Ze względu na swój smak, bardzo ciężko jest je wyeliminować z diety na stałe, dlatego zachęcamy do wypróbowania zdrowszej alternatywy zwykłych frytek, czyli frytek z warzyw. Są równie pyszne, a przy tym zdrowe. Stanowią nie tylko ciekawy dodatek do dań głównych, ale również są smaczną i nietuczącą przekąską, którą można zajadać się bez wyrzutów.   Z czego zrobić zdrowe frytki? Do przygotowania zdrowych frytek można wykorzystać wiele warzyw. Najlepiej sprawdzają się warzywa korzeniowe, które podobnie jak ziemniaki, rosną w ziemi. Robiąc zdrowe frytki, warto zatem

Jak zrobić domowe lody fit - sprawdź przepisy

Fit lody, poznaj przepisy na zdrowe słodycze. Mogłoby się wydawać, że lody to nie jest coś, co powinno się jeść na diecie. Dla wielu osób jest to swego rodzaju bomba kaloryczna. Czy jednak faktycznie tak jest? Lody sprzedawane w kubeczkach, na patyku czy też gałkowe, bardzo często zawierają spore ilości cukru i faktycznie są lodami kalorycznymi. Jednak w zaciszu własnego domu, można stworzyć również swoje własne lody. Te natomiast mogą powstawać ze składników naturalnych, z naturalnie występujących cukrów w owocach, z ulubionymi dodatkami.   Fit lody owocowe na bazie jogurtu Obecnie lody powstają przede wszystkim na bazie śmietany, która jest bardzo kaloryczna i której wiele osób unika. Lody jednak nie muszą powstawać tylko i wyłącznie na niej, natomiast jako jej substytut, może posłużyć jogurt. Do przygotowania lodów tego typu potrzebny jego kubeczek jogurtu greckiego, dwie bądź też trzy łyżki masła orzechowego, jedno opakowanie borówek, cztery banany, osiem daktyli or

Jak zrobić fit TORTILLE

Fit  TORTILLA Sposób przygotowania: Szpinak umyć. Kurczaka doprawić solą i pieprzem, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć. Tortillę pełnoziarnistą posmarować jogurtem zmieszanym z bazylią, solą i pieprzem, ułożyć szpinak, podsmażone kawałki kurczaka i pokrojonego ogórka, posypać pokruszonym serem. Zawinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki. Składniki: 1 g Bazylia, suszona 25 g Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 70 g Pierś z kurczaka 60 g Ogórek 5 ml Oliwa z oliwek 2 g Pieprz czarny 80 g Pomidor 20 g Ser typu "Feta" 2 g Sól morska 25 g Szpinak 62 g Tortilla pszenna Carrefour   Wartość kaloryczna 426 kcal      Skuteczna sprawdzona DIETA spalająca tłuszcz - sprawdź 

Jak pozbyć się nadwagi - sprawdź skuteczną dietę

  Każdego roku wiele osób stara się zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ograniczają oni spożywanie słodyczy, słonych przekąsek czy też fast foodów. Bardzo często zmiany te są jednak wprowadzane jedynie na krótką chwilę, ponieważ ludziom trudno jest przystosować się do nowego, bardzo radykalnego żywienia. Dlaczego ludzie narzucają sobie restrykcyjne diety, na których nie są w stanie wytrzymać dłużej niż miesiąc? Zazwyczaj wiąże się to z chęcią szybkiej utraty zbędnych kilogramów. Tymczasem warto podjeść do tego problemu w zrównoważony sposób. Aby przytyć nie wystarczy zjeść jeden obfity posiłek. Trzeba robić to regularnie przez dłuższy okres czasu, wówczas faktycznie masy zacznie przybywać. Nie można zatem oczekiwać, że utrata kilogramów nastąpi w przeciągu tygodnia. Taki brak zdrowego podejścia do diety, może skutkować nawet pewnymi zaburzeniami odżywiania. Warto zatem zamiast samodzielnie wprowadzonych zmian, zasięgnąć opinii i pomocy profesjonalnego dietetyka.   Dieta od

Jak zrobić Fit obiad - fit przepisy na klika sposobów

Mówi się, że jesteśmy tym, co jemy. Nie ulega wątpliwości, że sposób odżywiania ma znaczący wpływ na cały nasz organizm. Z pewnością warto wybierać posiłki, które nie tylko są smaczne i sprawiają nam przyjemność, ale także są zdrowe i pełne cennych składników odżywczych. Długo można by wymieniać korzyści, które niesie ze sobą zdrowa dieta. Świadomy wybór sposobu odżywiania może pomóc uniknąć wielu groźnych chorób bądź zahamować ich rozwój. Oczywiście, dieta nie pozostaje też bez wpływu na sylwetkę. Starannie skomponowane codzienne posiłki mogą sprawić, że twoja figura stanie się zgrabniejsza, a ty sam będziesz mieć więcej energii do życia. Pragniesz zacząć zdrową dietę, ale brakuje Ci pomysłów na obiady? Wypróbuj poniższe przepisy na Fit obiad.   Sycący makaron z kurczakiem dla osób aktywnych Makaron z dodatkami i sosem to łatwy sposób na szybki obiad. Ale jak go przyrządzić, by był także zdrowy? Polecamy przygotować go z pysznym sosem warzywnym. Będziesz potrzebować kil

Fit Naleśniki z soczewicą,szpinakiem i czerwoną papryką

Naleśniki z soczewicą,szpinakiem i czerwoną papryką WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energia: 321 kcal Białko: 13 g Tłuszcz: 8 g Węglowodany: 44 g SKŁADNIKI: Papryka czerwona - 0,5 małej sztuki (45 g) Szpinak (świeży) - 1,25 garści (22 g) Soczewica czerwona - 0,25 szklanki (35 g) Mąka pełnoziarnista - 0,25 szklanki (35 g) Oliwa z oliwek - 0,5 łyżki (5 g) Woda mineralna - 0,2 szklanki (35 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przygotowanie ciasta: 1. Mąkę i wodę wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, odstaw na kilka minut. 2. Na patelni rozgrzej połowę ilości oliwy z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni. 3. Ciasto przemieszaj. 4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. 5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Przygotowanie nadzienia: 1. Soczewicę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Liście szpinaku dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem, drobno posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek na patelni. 3. Paprykę dokładnie umyj i pok

Przepis na fit naleśniki z twarożkiem

Naleśniki pszenne z twarożkiem, masłem orzechowym i bananem WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energia: 321 kcal Białko: 17 g Tłuszcz: 11 g Węglowodany: 37 g SKŁADNIKI: Mąka pszenna - 2 łyżki (30 g) Mleko 2% - 0,3 szklanki (65 g) Olej rzepakowy - 0,5 łyżeczki (1 g) Ser twarogowy półtłusty - 2,5 plastra (65 g) Jogurt naturalny 2% - 1 łyżka (25 g) Banan - (40 g) Masło orzechowe - 0,5 łyżeczki (7 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mleko i mąkę wymieszaj na gładką masę. Umaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. 2. Twaróg rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem i masłem orzechowym. 3. Banana pokrój w kostkę. 4. Na naleśnik wyłóż twarożek i owoce, zwiń 

Jak zrobić Fit Pizzę ? Fit pizza od Dietetyka

Przepis na PYSZNĄ PIZZĘ z diety Rozgrzać piekarniki do 180 stopni. Umyć warzywa, pokroić na drobne kawałki, placek tortilli posmarować przecierem pomidorowym, dodać sól i posypać oregano. Następnie dodać mozzarellę i ułożyć warzywa. Wstawić do piekarnika na 10 minut - aż boki tortilli lekko się zarumienią. Z wierzchu posypać świeżą bazylią.   Składniki:   Bazylia, świeża 10 g (2 łyżeczki) Papryka czerwona 115 g, (1/2 sztuki) Pieczarka uprawna, świeża 60 g (3 sztuki) Pomidor koktajlowy 120 g (6 sztuk) Przecier pomidorowy 30 g (2 łyżki) Oregano, suszone 3 g (1 łyżeczka) Ser mozzarella, mleko 40 g (1/3 sztuki) Tortilla wraps pszenne 62 g (1 sztuka) Sól morska 1 g( 1 szczypta) Można dodać kilka plasterków salami Suma wartości odżywczych: 400 kcal

Energetyzujący koktajl z grejpfrutem z diety spalającej tłuszcz

  Energetyzujący koktajl z grejpfrutem z diety spalającej tłuszcz   Składniki: Awokado - 3/4 sztuki (100g) Grejpfrut - 1 sztuka (260g) Kiwi - 1 sztuka (75g) Pomarańcza - 1 sztuka (240g) Woda - 1/3 szklanki (100ml) Sposób przygotowania: Wszystkie owoce obrać, a następnie zblendować z wodą. (E: 431kcal, B o.: 6.4g, T: 16.68g, W o.: 70.43g)

Fit budyń z kaszy jaglanej - pyszny przepis

Dzisiaj mam dla Was szybki i bardzo smaczny przepis na budyń czekoladowy z kaszy jaglanej. Składniki których użyłem : 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 szklanka dowolnego mleka u mnie kokosowe 100 g gorzkiej czekolady 5 daktyli lub rodzynki 1 banan 2 łyżeczki kakao jogurt naturalny wiórki kokosowe jakieś mrożone owoce u mnie maliny lub z ogrodu Sposób przygotowania : Kaszę jaglaną opłucz, kilkakrotnie zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Wsyp ją do niewielkiego garnka, dodaj szczyptę soli i zalej wodą oraz mlekiem. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż kasza będzie miękka – ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz kakao. Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Garnek zestaw z ognia i dodaj daktyle lub rodzynki oraz plasterki banana najlepiej dojrzałego (jest bardziej słodki) Wszystkie składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładki, aksamitny krem. Jeśli jest za gęsty dodaj więcej mleka i ponownie zmiksuj.

Przepis na fit smalec - jak go zrobić ?

Przepis na fit smalec  W jaki jednak sposób należy go przygotować? Poniżej bardzo prosty w przygotowaniu przepis. Składniki:   400 g białej fasoli w puszce, 1 średniej wielkości jabłko, 2 ząbki czosnku, 1 mała cebula, 1/3 szklanki kaszy gryczanej (inaczej 3-4 łyżki), 1,5 łyżki masła klarowanego (można, zamiast niego użyć oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek), po 1 łyżeczce tymianku i majeranku, odrobina soli i pieprzu do  smaku   Sposób przygotowania   Fit smalec z białej fasoli jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednak w pierwszej kolejności należy oczywiście zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne produkty spożywcze. Gdy wszystkie składniki zostaną już zakupione, można brać się do działania. Kaszę gryczaną należy ugotować zgodnie z informacjami znajdującymi się na opakowaniu, uważając jednak na to, aby jej nie rozgotować. W międzyczasie można obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Podobnie należy postąpić z jabłkiem, myjąc je bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, obi

Przepis na cannelloni ze szpinakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym

Cannelloni ze szpinakiem i mozzarellą w sosie pomidorowym Wartości odżywcze: Energia: 786 kcal Węglowodany: 84 g Tłuszcz: 30 g Białko: 40 g Składniki: Makaron pełnoziarnisty - 1,25 szklanki (110 g) Szpinak (świeży) - 13 garści (250 g) Ser mozzarella - 2,25 porcji (65 g) Przecier pomidorowy - 0,75 szklanki (160 g) Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (14 g) Sól - 1 szczypta (1 g) Pieprz czarny ziarnisty - 2 szczypty (1 g) Oregano - 2 szczypty (1 g) Czosnek - 0,5 ząbka (1 g)    Sposób przygotowania: 1. Makaron gotuj 2 minuty krócej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. 2. Na połowie oliwy zeszklij szpinak z przyprawami. Gdy straci na objętości, będzie to znak, że jest już gotowy. Wymieszaj go ze startą mozzarellą. Część mozzarelli możesz zostawić, by posypać zapiekankę. 3. Na drugiej patelni rozgrzej drugą część oliwy i dodaj przecier. Całość duś z przyprawami ok. 5 minut bez przykrycia, by sos nieco zg

Przepis na domową pizzę

Smaczny przepis - Domowa pizza Skład: 400 g mąki do pizzy 20 g drożdży 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy lub oleju dodałem oliwę 1 łyżeczka soli dodałem sól himalajską szczypta cukru dodatki: duszona cebula 3 sztuki duszone pieczarki około 300 gram pomidorki koktajlowe papryka czerwona mozarella czarne oliwki bazylia oregano passata pomidorowa lub sos własny Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, wsypać cukier i sól, wymieszać. Dodać pokruszone drożdże i olej wymieszać, wlać wodę i wymieszać. Następnie zacząć wyrabiać ręką. Jeżeli jest za mało mąki, dosypać, ale ciasto nie powinno być twarde, tylko bardzo mięciutkie i elastyczne. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut ja trzymałem ok. 1 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość. Raz zapomniałem, o nim urosło 3 razy ha ha ha. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wałkiem lub rękoma formujemy pizzę kształt dowolny. Smarujemy sosem pomidorowym u mnie passata pomidorowa podrasowana czosnkiem i b

Jajecznica z diety z mozzarellą, pomidorami i oliwkami

Jajecznica z mozzarellą, pomidorami i oliwkami   Wartości odżywcze: Energia: 650 kcal Węglowodany: 63 g Tłuszcz: 27 g Białko: 35 g Składniki: Jaja - 3 małe (150 g) Chleb graham - 4 średnie kromki (130 g) Ser mozzarella - 0,75 porcji (22 g) Masło - 1,5 łyżeczki (7 g) Oliwki zielone - 0,75 garści (22 g) Pomidorki koktajlowe - 7,5 sztuki (150 g) Zioła prowansalskie - 3 szczypty (3 g) Sposób przygotowania: 1. Jaja wbij na patelnię i smaż na maśle. 2. Mozzarellę drobno pokrój lub zetrzyj na tarce. 3. Oliwki pozbaw pestek, przekrój na połówki. 4. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, dodaj do jajecznicy razem z mozzarellą i oliwkami. 5. Całość dopraw odrobiną soli, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. 6. Podawaj z pieczywem. przepis z diety

Jak zrobić frittate - przepis z diety

Jak zrobić frittate - przepis z diety - Afgańska frittata Składniki: Jaja kurze całe - 3 sztuki (150g) Cebula - 1/5 sztuki (20g) Oliwa z oliwek - 1 i 1/2 łyżki (15ml) Papryka jalapeno - 1 łyżka (15g) Liście kolendry, suszone - 1 łyżeczka (3g) Kurkuma, mielona - 1 łyżeczka (4g) Pieprz czarny - 2 szczypty (2g) Sól Himalajska Sante 350g - 3/4 łyżeczki (4g) Szpinak - 6 garści (150g) Kolendra liście, świeże - 5 garści (5g) Sposób przygotowania: Jajka rozbić i dokładnie wymieszać. Kolendrę, dymkę oraz szpinak dodać do jajek wraz z papryczką i kurkumą. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wysmarować oliwą naczynie, którym będziemy smażyć i piec frittatę. Rozgrzać, wylać masę i smażyć na średnim ogniu przez 6 - 8 minut. Następnie wstawić do piekarnika włączonego na opcję grill i piec, aż góra się całkowicie zetnie. Frittatę podawać pokrojoną na kawałki. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.  Przepis pochodzi z diety redukcyjnej dostępnej tutaj <<

Przepis na Warzywny koktajl oczyszczający

  Warzywny koktajl oczyszczający Składniki: Brokuły - 1/3 sztuki (200g) Burak - 2/3 sztuki (70g) Cytryna - 1 sztuka (80g) Jabłko - 1 sztuka (180g) Oliwa z oliwek - 1 i 1/2 łyżki (15ml) Seler korzeniowy - 1/2 sztuki (150g) Sposób przygotowania: Brokuł ugotować i ostudzić. Pozostałe warzywa i owoce obrać, rozdrobnić. Wycisnąć sok z cytryny. Całość zmiksować dodając oliwy. Przepis z diety redukcyjnej dla kobiet więcej info tutaj <<

Smaczna Tania Dieta Spalająca Tłuszcz i Zbędne Kilogramy

Chcesz chudnąć, jedząc pyszne posiłki i nawet nie czuć, że jesteś na diecie?   Tania, łatwa i obłędnie pyszna dieta Pierwsze efekty już po tygodniu chudniesz ok. 1 kg tygodniowo jesz kolorowe, pachnące potrawy na każdy posiłek masz gotową listę zakupów od doświadczonego dietetyka Sprawdź pozytywne opinie od ponad 10 000 kobiet, które schudły na tej diecie.     Adam Stachowiak, jest dietetykiem, psychodietetykiem, dyplomowanym dietocoachem. Certyfikowanym trenerem personalny, instruktorem i szkoleniowcem fitness. PASJONATEM zdrowego stylu życia!  Prawdopodobnie najsmaczniejsza dieta odchudzająca na rynku Skorzystaj z aż 112 lub z 140 albo 168 prostych, szybkich, tanich i pysznych przepisów na śniadania, drugie śniadania, obiady i kolacje – to jedyna taka oferta na rynku. Wymienne FIT przepisy możesz stosować tak, jak chcesz – samodzielnie dobierzesz zestaw posiłków na konkretny dzień i bez względu na kombinację, najesz się, ale będziesz chudnąć. Z diety m

Przepis na Pikantną zupę meksykańską z diety

  Pikantna zupa meksykańska z diety  Składniki: Awokado - 1/4 sztuki (40g) Cebula czerwona - 1 sztuka (100g) Czosnek - 2 ząbki (10g) Fasola konserwowa czerwona Dawtona - 2/3 szklanki (100g) Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10ml) Papryka chili - 2 sztuki (40g) Pomidory w puszce - 1/3 szklanki (100g) Przecier pomidorowy Mutti - 1 łyżka (15g) Liście kolendry, suszone - 1 łyżeczka (3g) Oregano, suszone - 1 łyżeczka (3g) Pieprz czarny - 1 szczypta (1g) Sól Himalajska Sante 350g - 1/5 łyżeczki (1g) Bulion rosołowy - 2 szklanki (500ml) Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Obrany czosnek pokroić w plasterki. Odstawić. Podgrzać bulion i trzymać gorący pod przykryciem. W garnku z grubym dnem (używam garnka żeliwnego) podgrzać oliwę lub olej na średnim ogniu, następnie dodać cebulę, szczyptę soli oraz pieprzu. Zeszklić do miękkości, często mieszając (około 4-5 minut). Dodać suszone oregano. Smażyć 2 minuty. Następnie dorzucić czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać przecier pomidorowy