SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek , 2/3 szklanki cukru , 2/3 szklanki mąki , 2/3 szklanki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 l śmietanki 36 % , 2 łyżki śmietany , 2/3 szklanki cukru pudru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady , 100 g mlecznej czekolady, 100 ml śmietanki 30 % Dodatkowo: 260 g powideł śliwkowych, 4 łyżki rumu Jak to zrobić? • Białka ubij z cukrem na sztywna pianę. Cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku. • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Powoli ją dosypuj do jajek. Dodaj kakao i delikatnie wymieszaj masę. • Ciasto przelej do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25 x 36 cm. • Piecz ok. 30 min w temp. 170 st. C. Ostudź i przekrój na dwa blaty. • Powidła wymieszaj z rumem. Posmaruj nimi dolny biszkopt. • Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Przestudź. • Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder , a następnie żelatynę. Krótko zmiksuj. • Kilka łyżek masy odłóż do dekoracji, r
Witaj w świecie zdrowego gotowania! Odkryj tysiące przepisów na naszym fit blogu, które pomogą Ci schudnąć i cieszyć się smacznym jedzeniem.