Przejdź do głównej zawartości

Posty

Jak zrobić pyszną pieczeń

SKŁADNIKI • 1kg schabu bez kości lub polędwicy wieprzowej • 1 cebula • 3 średniej wielkości marchewki • 2 gałązki selera naciowego • 4 ząbki czosnku • 50 g masła • 45 ml oliwy • 500 ml rosołu • 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki • kieliszek czerwonego wina • tymianek , rozmaryn , liść laurowy • sól , pieprz - do smaku • świeża natka pietruszki – do udekorowania dania JAK TO ZROBIĆ? 1. Na średnim ogniu rozpuszczamy masło na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę, marchewkę, seler i podsmażamy lekko przez 6 minut. 2. Następnie dodajemy na patelnię posiekany czosnek, podsmażamy przez kolejnych kilka minut. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. 3. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy schab z każdej strony na brązowy kolor. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego. 4. Przygotowanie sosu do pieczeni: przelewamy olej, na którym był smażony schab, do rondelka, dodajemy wino, rosół/bulion oraz 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, mieszamy. 5. Przypra

Pasztet bez pieczenia z żurawiną

SKŁADNIKI: pasztet: • 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (np. wołowe , drobiowe) • 1 cebula • 150 g wątróbki drobiowej • 50 g masła • 100 g żurawiny • 2 ząbki czosnku • pieprz • sól • olej galaretka: 500 g mrożonych wiśni • 100 g cukru • 50 g żelatyny • JAK TO ZROBIĆ? Wątróbkę opłucz i oczyść z błon. Żurawinę namocz na 10 minut we wrzątku , odcedź i odsącz. Cebulę pokrój w piórka , a czosnek w grube plasterki i podsmaż na oleju (około 5 minut). Dodaj wątróbkę i smaż , aż będzie miękka. Przestudzoną wątróbkę , mięso , cebulę i czosnek zmiel blenderem. Do masy dodaj masło , dopraw solą i pieprzem , wymieszaj i zmiel. Wsyp żurawinę i wymieszaj łyżką. Przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą i wstaw na 40 minut do lodówki. Wiśnie (mrożone bez pestek) włóż do rondelka , wlej ½ szklanki wody, gotuj 15 minut i przetrzyj przez sito. Wsyp cukier i zagotuj. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Przestudź. Tężejącą galaretkę wyłóż na pasztet. Wstaw na 60 m

Warzywa na parze z łososiem z pieca

SKŁADNIKI:  marchewka  szpinak  brokuł  fasolka szparagowa papryka czerwona, żółta można, nie koniecznie dodać podduszony szpinak  łosoś  oliwa z oliwek  sok z cytryny zioła (bazylia , tymianek) Umyte i obrane warzywa (marchewka , szpinak ,brokuł , fasolka szparagowa) ugotowałem na parze do miękkości. Rybę skropiłam oliwą i sokiem z cytryny i wstawiłam do piecyka . Piekłam 15 minut w 180 stopniach C. Jeśli chcecie, by łosoś był bardziej soczysty , możecie go przed pieczeniem owinąć folia aluminiową (wersja mniej zdrowa). Przed podaniem skropiłem warzywa oliwą i dodałam nieco różnych ziół (bazylia , tymianek).

Jak zrobić pyszne grilowane banany z lodami

4 porcje czas 25 min CO KUPIĆ 4 banany 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 szczypta cynamonu 3 pomarańcze (sok) 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 80 g masła ½ l lodów wanilinowych SOS Sok z 3 pomarańczy , 80 g masła , 1 łyżeczkę przyprawy korzennej , cynamon oraz cukier trzcinowy zagotowujemy , często mieszając , aż do uzyskania konsystencji sosu. Nieobrane 4 banany układamy na ruszcie i grillujemy (nad żarem a nie nad ogniem) pod przykryciem do momentu , aż staną się czarne i nabiorą miękkości. Banany ściągamy z rusztu grilla , nacinamy skórkę wzdłuż , układamy na talerzu. Całość polewamy przygotowanym sosem , podajemy z lodami wanilinowymi.

Jak zrobić pyszną tortille

Czas : 30 minut 4 porcje SKŁADNIKI 8 tortilli , 400 g filetów z piersi kurczaka, papryka w proszku, kilka liści sałaty, np. lodowej 1/2 czerwonej papryki, ½ żółtej papryki , 1 awokado , 1 cebula , 1 ogórek , olej rzepakowy SOS : 1 szklanka majonezu , 2 łyżki miodu , sól , pieprz JAK TO ZROBIĆ ? • Piersi kurczaka umyj , osusz i pokrój na podłużne kawałki. Oprósz je solą , pieprzem i papryką. • Olej rozgrzej na patelni. Obsmaż na nim kawałki kurczaka na rumiano ze wszystkich stron. • Majonez wymieszaj z miodem i dopraw pieprzem oraz solą. • Pomidory umyj i natnij na czubku na krzyż. Zalej wrzątkiem , odczekaj chwilę , a następnie zdejmij skórkę. Obrane pomidory pokrój w dużą kostkę. • Sałatę umyj i osusz. • Ogórek umyj , osusz , obierz i pokrój na długie słupki. • Umytą i oczyszczoną paprykę pokrój w długie paski ,a cebulę w piórka. • Tortille podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku. • Na każdej tortilli połóż liść sałaty , a na nim układaj kawałki kurczaka oraz słupki o

Jak zrobić Ciasto bez pieczenia

  Jak zrobić Ciasto bez pieczenia Nie masz czasu wychodzą Ci zakalce nie potrafisz upiec ciasta od dzisiaj z pewnością się to zmieni zobacz jedną z propozycji na Ciasto bez pieczenia SKŁADNIKI: • 300 g herbatników • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe • 3 łyżki cukru pudru • ½ l mleka 3,2% Prawdziwe • 600 g gotowej masy kajmakowej • 1 kostka masła • 2 łyżeczki kakao JAK TO ZROBIĆ?   1. Budynie ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i ostudź. Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem. Po uzyskaniu puszystej masy dodawaj po 1 łyżce przestudzony budyń, cały czas ucierając. 2. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ułóż na niej herbatniki, a na nich rozsmaruj ½ masy budyniowej. Przykryj masę herbatnikami o rozsmaruj na nich 2/3 masy kajmakowej połączonej z kakao. 3. Masę kajmakową z kakao przykryj herbatnikami. Następnie rozsmaruj na nich resztę masy budyniowej. Przełóż pozostały kajmak do szprycy cukierniczej i ude

Jak zrobić ryż z warzywami z cytrynowo koperkowym akcentem

Dzisiaj propozycja dobrze znana przez wielu z Was - Ryż z warzywami ale uwierzcie mi czasem drobne szczegóły decydują o tym że danie smakuje i wygląda wspaniale skład: ryż  pierś z kurczaka  mix warzyw - fasolka, groszek, marchewka zielona pietruszka  koperek por cytryna korzeń pietruszki przyprawy: curry, pieprz cytrynowy, czarny pieprz, oregano, rozmaryn, pieprz ziołowy,szczypta soli Pierś kurczaka kroimy w drobną kosteczkę i wkładamy na jakiś czas w przyprawach do lodówki  Ryż gotujemy razem z warzywami i piersią kurczaka w przyprawach, dodajemy zieloną pietruszkę z koperkiem dorzucamy por  można dodać korzeń pietruszki Możemy delikatnie wydłużyć czas gotowania ryżu ( łatwiej jest formować kształty które widzicie na zdjęciach ) Odlewamy wodę jeśli jest potrzeba przelewamy całość wrzątkiem żeby pozbyć się pozostałości po piersi z kurczaka ( nie ładnie wygląda) lub gotujemy pierś osobno, jest też możliwość podsmażenia jej lub gotowanie na parze albo grilowanie d