SKŁADNIKI • 250 g mąki • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 180 g masła • 2 żółtka • 90 g cukru pudru • 300 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej • 200 – 300 g dżemu morelowego JAK TO ZROBIĆ? Rozetrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj żółtka i wymieszaj z przesianą mąka pszenną i ziemniaczaną. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią i włóż na 2 godziny do lodówki. Rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż ciastem formę (37cmx22cm) posmarowaną masłem i oprószona bułką tartą. Z resztek ciasta zroluj wałeczki , zwiń po dwa i wyłóż nimi boki formy oraz ułóż na krzyż na mazurku. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz około 20 minut w 180 stopniach C. Skórkę pomarańczową gotuj chwilę z konfiturą morelową. Ostudź i wyłóż na upieczony spód mazurka. MOJA RADA Skórkę pomarańczową można zrobić samemu, gotując ją w syropie z cukru.
Witaj w świecie zdrowego gotowania! Odkryj tysiące przepisów na naszym fit blogu, które pomogą Ci schudnąć i cieszyć się smacznym jedzeniem.