Naleśniki wytrawne z kurczakiem, cebulą i szpinakiem
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 364 kcalBiałko: 17 g
Tłuszcz: 15 g
Węglowodany: 36 g
SKŁADNIKI:
Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki (55 g)Jaja - (13 g)
Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (11 g)
Woda mineralna - 0,25 szklanki (70 g)
Filet z piersi kurczaka - 0,25 porcji (35 g)
Szpinak (świeży) - 1,5 garści (25 g)
Cebula - 0,25 sztuki (25 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie ciasta:1. Mąkę, wodę oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, odstaw na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej połowę ilości oliwy z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
3. Ciasto przemieszaj.
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przygotowanie nadzienia:
1. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj.
2. Mięso dokładnie umyj, pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanej patelni z pozostałą ilością oliwy z oliwek i cebulą.
3. Liście szpinaku umyj i sparz wrzątkiem, a następnie dodaj do mięsa, wymieszaj i smaż przez kilka minut.
4. Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.
Komentarze
Prześlij komentarz