Przejdź do głównej zawartości

Posty

Sałatka z kaszą jaglaną, szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 496,55 kcal Białko: 26,31 g Tłuszcz: 17,77 g Węglowodany: 56,18 g Składniki: Ser mozzarella - 1,75 porcji (50 g) Pomidory suszone - 1,25 garści (45 g) Kasza jaglana - 0,5 woreczka (45 g) Oliwa z oliwek - 1 łyżka (6 g) Szpinak (świeży) - 2 garści (40 g) Czosnek - 1 ząbek (5 g) Ocet balsamiczny - 0,5 łyżeczki (3 g) Zioła prowansalskie - 3 szczypty (2 g) Sposób przygotowania: 1. Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Dodaj do kaszy wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. 3. Liście szpinaku oraz pomidory przepłucz. 4. Pomidory przekrój, mozzarellę pokrój w kostkę. 5. Do przygotowanej kaszy dodaj liście szpinaku, mozzarellę oraz suszone pomidory. 6. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, zioła prowansalskie, sól i pieprz. 7. Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem. Diety specjalnie dla kobiet   

Kanapki z mojej diety

Kanapki z szynką, sałatą i ogórkiem kiszonym Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 496,55 kcal Białko: 21,76 g Tłuszcz: 18,85 g Węglowodany: 59,23 g Składniki: Chleb graham - 4 średnie kromki (130 g) Masło - 1,5 łyżki (16 g) Szynka kanapkowa - 3,25 plastra (65 g) Ogórek kiszony - 2,5 sztuki (140 g) Sałata maślana - 1,5 liścia (16 g) Te i wiele innych dań pochodzi z idealnie zbilansowanej diety tak jak ta tutaj

Kasza jaglana z brokułami, fetą, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 827,59 kcal Białko: 33,21 g Tłuszcz: 38,38 g Węglowodany: 86,86 g Składniki: Kasza jaglana - 1,25 woreczka (110 g) Ser typu feta - 3,25 porcji (90 g) Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (12 g) Orzechy włoskie - 0,75 garści (25 g) Brokuły - 0,25 sztuki (120 g) Czosnek - 0,5 główki (16 g) Cytryna - 1 plaster (10 g) Zioła prowansalskie - 3 szczypty (2 g) Sposób przygotowania: 1. Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłóż na talerz. 2. Brokuły wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 3–5 minut. 3. Orzechy zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i posiekaj. 4. Fetę pokrój w kostkę, razem z orzechami dodaj do brokułów. 5. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, czosnek wyciśnięty przez praskę, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól i pieprz. 6. Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem.

Pełnoziarniste naleśniki z kurczakiem, rukolą, mozzarellą i orzechami włoskimi

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 454,55 kcal Białko: 26,71 g Tłuszcz: 21,43 g Węglowodany: 34,43 g Składniki: Ser mozzarella – 1 porcja (30 g) Mąka pełnoziarnista – 0,25 szklanki (50 g) Jaja – (12 g) Filet z piersi kurczaka – 0,5 porcji (40 g) Orzechy włoskie – 0,5 garści (13 g) Oliwa z oliwek – 1 łyżka (8 g) Mleko 2% – 0,25 szklanki (40 g) Rukola – 0,75 garści (16 g) Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta: 1. Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut. 2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni. 3. Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. 4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. 5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Przygotowanie nadzienia: 1. Orzechy włoskie zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i drobno posiekaj. 2. Mięso z kurczaka umyj, p

Naleśniki z masłem orzechowym i brzoskwinią

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 496,55 kcal Białko: 15,72 g Tłuszcz: 29,26 g Węglowodany: 42,69 g Składniki: Mąka pełnoziarnista - 0,5 szklanki (55 g) Jaja - (13 g) Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (13 g) Woda mineralna - 0,5 szklanki (75 g) Masło orzechowe - 2,5 łyżeczki (25 g) Brzoskwinia - 1 mała sztuka (50 g) Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta: 1. Mąkę, wodę i jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut. 2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni. 3. Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody. 4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni. 5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru Przygotowanie nadzienia: 1. Brzoskwinię umyj i pokrój w kostkę. Przygotowanie naleśników: 1. Przygotowane naleśniki posmaruj masłem orzechowym. 2. Wyłóż pokrojoną brzoskwinię. 3. Złóż naleśniki w ćwiartki. Diety s

Owsianka z bananem, żurawiną i makiem

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 579,31 kcal Białko: 18,51 g Tłuszcz: 19,79 g Węglowodany: 81,34 g Składniki: Płatki owsiane - 5,5 łyżki (50 g) Mak niebieski - 0,25 szklanki (30 g) Banan - 2 małe sztuki (180 g) Jogurt naturalny 2% - 0,5 szklanki (100 g) Żurawina suszona - 1,5 łyżki (18 g) Sposób przygotowania: 1. Płatki owsiane zalej niewielką ilością wrzątku, tuż nad poziom płatków. 2. Odstaw na 2-5 minut do napęcznienia. 3. Dodaj jogurt, banana, suszoną żurawinę oraz mak. Diety specjalnie dla kobiet  

Koktajl z bananem i masłem orzechowym

 Koktajl z bananem i masłem orzechowym Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 496,55 kcal Białko: 22,32 g Tłuszcz: 24,00 g Węglowodany: 47,91 g Składniki: Mleko 2% - 1,5 szklanki (375 g) Masło orzechowe - 1,5 łyżki (30 g) Banan - 2 małe sztuki (180 g) Sposób przygotowania: 1. Banana obierz, wrzuć do pojemnika blendera. 2. Dodaj mleko i masło orzechowe, dokładnie zmiksuj. 3. Koktajl podawaj schłodzony. Prosta Dieta Spalająca Tłuszcz

Wytrawny omlet z cebulką i szpinakiem

  zaglądaj po przepisy na instagram Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 579,31 kcal Białko: 29,78 g Tłuszcz: 36,7g Węglowodany: 32,89 g Składniki: Jaja - 4 średnie (200 g) Oliwa z oliwek - 2 łyżki (16 g) Cebula - 1,25 sztuki (120 g) Szpinak (świeży) - 2 garści (40 g) Płatki owsiane - 4 łyżki (40 g) Sposób przygotowania: 1. Jajka wbij do miski i zmiksuj blenderem lub roztrzep widelcem, dodaj płatki, wymieszaj. 2. Szpinak umyj i osusz, a cebulę pokrój w drobną kostkę. 3. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz szpinak. 4. Po chwili wylej na patelnię masę jajeczną i smaż omlet pod przykryciem. #wojti_gotuje 🔍 zaglądaj po przepisy na instagram  

Sposób na na deser i na śniadanie

zaglądaj po przepisy na instagram Owsianka z serkiem wiejskim, jabłkiem, suszonymi śliwkami i słonecznikiem #wojti_gotuje 🔍 . WARTOŚCI ODŻYWCZE: Energetyczność posiłku: 509,09 kcal Białko: 29,93 g Tłuszcz: 16,46 g Węglowodany: 59,69 g SKŁADNIKI: Płatki owsiane - 5,5 łyżki (50 g) Serek twarogowy ziarnisty - 6,5 łyżki (160 g) Jabłko - 1 mała sztuka (150 g) Słonecznik - 2 łyżki (21 g) Suszone śliwki - 0,25 garści (15 g) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Płatki owsiane zalej niewielką ilością wrzątku, tuż nad poziom płatków. 2. Odstaw na 2-5 minut do napęcznienia. 3. Dodaj serek wiejski, jabłko pokrojone w plastry i suszone śliwki. 4. Całość posyp słonecznikiem. zaglądaj po przepisy na instagram #wojti_gotuje 🔍 .

Kaszotto z kurczakiem, burakiem i cebulą

Energetyczność posiłku: 827,59 kcal Białko: 52,76 g Tłuszcz: 27,14 g Węglowodany: 74,80 g Składniki: Filet z piersi kurczaka - 1,75 porcji (170 g) Oliwa z oliwek - 2,5 łyżki (21 g) Kasza gryczana - 1 woreczek (95 g) Burak - 1 duża sztuka (140 g) Natka pietruszki - 2,5 łyżki (25 g) Cebula - 0,5 sztuki (40 g) Boćwina - 0,75 sztuki (25 g) Sposób przygotowania: 1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. 3. Warzywa pokrój w kostkę i dodaj do kurczaka. 4. Dodaj ulubione przyprawy. 5. Duś 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. 6. Dodaj świeżą botwinę. 7. Dodaj kaszę. Wymieszaj. Całość posyp świeżą pietruszką. Prezent dla czytelników Bloga Sprawdź indywidualną rekomendację suplementacji dla Ciebie. Składniki i ich ilość dopasowane do potrzeb Twojego organizmu i stylu życia. To będzie Twoja unikatowa mieszanka. Możesz skorzystać z kuponu rabatowego

Kasza jaglana z brokułami, fetą, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym

    Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 727,27 kcal Białko: 29,19 g Tłuszcz: 33,73 g Węglowodany: 76,33 g Składniki: Kasza jaglana - 1 woreczek (100 g) Ser typu feta - 2,75 porcji (80 g) Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (11 g) Orzechy włoskie - 0,75 garści (22 g) Brokuły - 0,25 sztuki (110 g) Czosnek - 0,5 główki (14 g) Cytryna - 1 plaster (8 g) Zioła prowansalskie - 2 szczypty (2 g) Sposób przygotowania: 1. Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłóż na talerz. 2. Brokuły wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 3–5 minut. 3. Orzechy zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i posiekaj. 4. Fetę pokrój w kostkę, razem z orzechami dodaj do brokułów. 5. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, czosnek wyciśnięty przez praskę, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól i pieprz. 6. Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem. #wojti_gotuje 🔍 .

Makaron z indykiem, szpinakiem i pomidorkami koktaljowymi

  Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 727,27 kcal Białko: 47,76 g Tłuszcz: 30,86 g Węglowodany: 67,39 g Składniki: Filet z indyka - 1,25 porcji (130 g) Makaron pełnoziarnisty - 1 szklanka (75 g) Oliwa z oliwek - 2 łyżki (17 g) Szpinak (świeży) - 1,25 garści (22 g) Słonecznik - 1 łyżka (11 g) Ser parmezan - 0,5 porcji (11 g) Orzechy nerkowca - 0,25 garści (11 g) Pomidorki koktajlowe - 4,5 sztuki (90 g) Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. 2. Filet z indyka pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni do złotego koloru. 3. Wymieszaj makaron z indykiem i warzywami. 4. Posyp orzechami, pestkami i parmezanem.

Koktajl bananowo-cytrynowy z cynamonem

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 378,79 kcal Białko: 14,64 g Tłuszcz: 8,22 g Węglowodany: 61,21 g Składniki: Mleko 2% - 1,5 szklanki (375 g) Banan - 2 małe sztuki (180 g) Miód pszczeli - 1,5 łyżeczki (18 g) Cytryna - (18 g) Sposób przygotowania: 1. Banana obierz, pokrój na kawałki, wrzuć do pojemnika blendera. 2. Dodaj mleko, sok z cytryny i miód, dokładnie zmiksuj. 3. Koktajl podawaj schłodzony, posypany cynamonem. To jeden z posiłków na mojej diecie szczegóły tutaj....

Makaron pełnoziarnisty z warzywami, suszonymi pomidorami i fetą

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 757,58 kcal Białko: 31,93 g Tłuszcz: 29,87 g Węglowodany: 94,00 g Składniki: Makaron pełnoziarnisty - 1 szklanka (85 g) Oliwa z oliwek - 2,5 łyżki (19 g) Pomidory suszone - 1,25 garści (45 g) Ser typu feta - 1,5 porcji (45 g) Mieszanka warzyw "włoska" - 2 porcje (200 g) Czosnek - 2 ząbki (9 g) Bazylia (świeże liście) - 0,75 garści (14 g) Zioła prowansalskie - 1 szczypta (1 g) Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Warzywa podduś na oliwie z oliwek. 3. Do podduszonych warzyw dodaj pokrojone suszone pomidory, pokrojoną fetę, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. 4. Całość podawaj z makaronem i udekoruj listkami bazylii. Potrzebujesz zbilansowanej zdrowej diety chcesz jeść smaczne posiłki szczegóły tutaj

Risotto z kurczakiem suszonymi pomidorami z przecierem pomidorowym

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 757,58 kcal Białko: 44,15 g Tłuszcz: 20,51 g Węglowodany: 84,58 g Składniki: Filet z piersi kurczaka - 1,25 porcji (120 g) Oliwa z oliwek - 2 łyżki (15 g) Ryż brązowy - 0,75 woreczka (70 g) Fasola biała - 0,5 szklanki (60 g) Natka pietruszki - 1 pęczek (21 g) Pomidory suszone - 1 garść (40 g) Przecier pomidorowy - 0,5 szklanki (100 g) Bazylia (świeże liście) - 1 garść (21 g) Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Filet z kurczaka pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. 3. Warzywa pokrój w kostkę, fasolę przepłucz i dodaj do kurczaka. 4. Dodaj przecier pomidorowy. Duś na małym ogniu 10 minut. 5. Dodaj ulubione przyprawy. 6. Duś 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. 7. Dodaj świeże liście bazylii. 8. Dodaj ryż. Wymieszaj. Całość posyp świeżą pietruszką.  Posiłek umieszczony w mojej diecie wspieram się pomocą specjalistów szcz

Jak zrobić sałatkę z serka wiejskiego

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 378,79 kcal Białko: 24,95 g Tłuszcz: 10,40 g Węglowodany: 45,05 g Składniki: Pomidory suszone - 1 garść (40 g) Serek twarogowy ziarnisty - 4 łyżki (100 g) Chleb graham - 2 małe kromki (55 g) Sezam - 1 łyżka (6 g) Rukola - 0,75 garści (13 g) Sposób przygotowania: 1. Do umytej rukoli dodaj serek wiejski oraz sezam. 2. Posiekaj suszone pomidory i dodaj do pozostałych składników. 3. Pieczywo pokrój w kostkę i zrumień na patelni. Dodaj do sałatki. 4. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeden z posiłków w mojej diecie już 35kg mniej walczę dalej 

Jajecznica ze szpinakiem, makrelą i suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 530,30 kcal Białko: 31,72 g Tłuszcz: 21,67 g Węglowodany: 51,07 g Składniki: Jaja - 2 duże (120 g) Chleb graham - 2 duże kromki (85 g) Pomidory suszone - 0,75 garści (30 g) Makrela wędzona - 0,25 sztuki (40 g) Masło - 0,5 łyżki (5 g) Szpinak (świeży) - 1 garść (20 g) Zioła prowansalskie - 2 szczypty (2 g) Sposób przygotowania: 1. Jaja wbij na patelnię i smaż na maśle. 2. Makrelę obierz ze skóry i ości, liście szpinaku dokładnie umyj i sparz wrzątkiem. 3. Suszone pomidory pokrój na kawałki, dodaj do jajecznicy razem z makrelą i szpinakiem. 4. Całość dopraw odrobiną soli, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem. 5. Podawaj z pieczywem. Posiłek uwzględniony w mojej diecie  więcej informacji tutaj ....

Jaja sadzone z ryżem basmati i warzywami na patelnię

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 757,58 kcal Białko: 26,16 g Tłuszcz: 26,33 g Węglowodany: 104,44 g Składniki: Ryż basmati - 1,25 woreczka (120 g) Jaja - 3 średnie (140 g) Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (12 g) Mieszanka warzyw "na patelnię" - 1,25 porcji (120 g) Szczypiorek - 0,25 pęczka (9 g) Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Jaja wbij na patelnię i duś pod przykryciem aż do ścięcia się białka. 3. Po usmażeniu posyp jaja posiekanym szczypiorkiem. 4. Warzywa duś na oliwie z oliwek pod przykryciem. Potrzebujesz zbilansowanej zdrowej diety chcesz jeść smaczne posiłki zamów ją dla siebie tutaj

Makaron z indykiem

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 757,58 kcal Białko: 48,27 g Tłuszcz: 32,88 g Węglowodany: 70,26 g Składniki: Filet z indyka – 1,25 porcji (130 g) Makaron pełnoziarnisty – 1 szklanka (80 g) Oliwa z oliwek – 2,5 łyżki (18 g) Szpinak (świeży) – 1,25 garści (22 g) Słonecznik – 2,5 łyżeczki (11 g) Ser parmezan – 0,5 porcji (11 g) Orzechy nerkowca – 0,25 garści (12 g) Pomidorki koktajlowe – 4,75 sztuki (90 g) Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź. 2. Filet z indyka pokrój w kostkę, podsmaż na rozgrzanej patelni do złotego koloru. 3. Wymieszaj makaron z indykiem i warzywami. 4. Posyp orzechami, pestkami i parmezanem. Posiłek ze specjalnie zbilansowanej diety w abonamencie już od 33zł - więcej informacji

Sałatka z kuskusem

Wartości odżywcze: Energetyczność posiłku: 378,79 kcal Białko: 11,99 g Tłuszcz: 11,58 g Węglowodany: 57,19 g Składniki: Kasza kuskus - 0,5 woreczka (45 g) Oliwa z oliwek - 2,5 łyżeczki (10 g) Kukurydza - 0,25 szklanki (50 g) Czerwona fasola - 0,25 szklanki (50 g) Pomidorki koktajlowe - 4,75 sztuki (95 g) Czosnek - 1 ząbek (5 g) Natka pietruszki - 0,5 pęczka (9 g) Zioła prowansalskie - 4 szczypty (4 g) Sposób przygotowania: 1. Kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu. 2. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. 3. Kuskus, pomidorki, fasolę i kukurydzę dokładnie ze sobą wymieszaj. 4. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, zioła prowansalskie, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól oraz pieprz. 5. Całość skrop dressingiem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Przepis na szybkie bułeczki z piekarnika

Skład: 400 g mąki pszennej np Melvit Razowa 20 g drożdży 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oliwy lub oleju dodałem oliwę 1 łyżeczka soli dodałem sól himalajską szczypta cukru ja dodałem miodu Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sito do miski, wsypać cukier lub łyżeczkę miodu i sól, wymieszać. Dodać pokruszone drożdże, wymieszać Wlać wodę i wymieszać. Następnie zacząć wyrabiać ręką. Jeżeli jest za mało mąki, dosypać, ale ciasto nie powinno być twarde, tylko bardzo mięciutkie i elastyczne. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut ja trzymałem ok 1 godziny. Ciasto podwoi swoją objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę i za pomocą nożyka podzielić na 6 równych części. Uformować kuleczki, ułożyć w odstępach (bułeczki rosną) i spłaszczyć. Odstawić na około 15-30min w ciepłe miejsce do momentu aż podrosną. Piec około 15 – 25 minut do zarumienienia w temperaturze 200 stopni C, piekarnik góra dół bez termoobiegu

Brokuły ze słonecznikiem

Brokuły ze słonecznikiem  Przepis na szybkie danie brokuły  żółty ser  prażony słonecznik  przyprawy  Brokuły gotujemy na parze lub smażymy na patelni według uznania następnie przyprawiamy,  ja użyłem soli alpejskiej, czarnego pieprzu, curry, chili, i bazylii. Pod koniec tuż przed podaniem sypiemy startym serem i słonecznikiem wcześniej podprażonym na innej patelni.

Cytrynowe buraczki z mozzarellą na pierzynce z duszonej cebulki

Składniki: buraczki  cytryna  koperek  cebula  przyprawy Jak przyrządzić: Gotujemy buraczki - ja do gotującej wody dodałem skok z cytryny i zielony koperek czas gotowania w zależności od wielkości buraków do 1 godziny  Na patelni podsmażyłem cebulkę pokrojoną w kostkę doprawioną curry, solą morską , pieprzem ziołowym, ostrą papryką , cebulka ma być brązowa i miękka  Mozzarellę kroimy w plastry jak również cytrynę, którą później skropimy buraczki  Po ugotowaniu buraki obieramy i kroimy w plastry nie czekamy aż wystygną żeby mozzarella mogła się rozpuścić  Na pierzynce z duszonej cebulki układamy buraczki i mozzarellę sypiemy koperkiem i kropimy sokiem z cytryny jeszcze odrobina pieprzu dla pikanterii i ..... smacznego 

Przepis na zupę szczawiową

Kremowa zupa szczawiowa z jajkiem SKŁADNIKI 50 g masła 700 g świeżego szczawiu 1,25 l esencjonalnego bulionu 300 – 400 ml śmietany 36 % 3 łyżki startego chrzanu sól, pieprz dodatkowo: 6 jajek ugotowanych na twardo JAK TO ZROBIĆ? Szczaw umyj pod zimną bieżącą wodą, a następnie dokładnie go osusz papierowym ręcznikiem i posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Partiami wrzucaj na masło szczaw i duś, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość. Zalej szczaw bulionem i gotuj około 20 minut. Dodaj do szczawiu 3 łyżki startego chrzanu (może być ze słoiczka), a gdy całość odrobinę ostygnie, dodaj śmietanę. Szczaw z chrzanem i śmietaną zmiksuj blenderem. Przetrzyj masę przez drobne sitko. Dopraw zupę solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt kwaśna, dolej jeszcze śmietanki. Ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek. Rozlej zupę szczawiową na talerze i udekoruj przekrojonymi na połówki jajkami lub zieloną bazylią

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami

Makaron ze szpinakiem i pieczarkami SKŁADNIKI: - pól paczki mrożonego szpinaku lub świeży jeśli masz - 1 duża cebula - 10 średniej wielkości pieczarek - 3 łyżki śmietany - 10 dag sera żółtego - 3 ząbki czosnku - makaron penne pełne ziarno - przyprawy: pieprz, oregano, czerwona papryka, pieprz ziołowy - olej do smażenia Cebule i pieczarki kroimy i smażymy . W między czasie gotujemy makaron. Do pieczarek dajemy mrożony szpinak , czekamy aż się rozpuści, mieszamy, doprawiam ulubionymi przyprawami. Wyciskamy czosnek przez praskę i dodajemy. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Na sam koniec sypiemy startym serem i zieloną pietruszką.

Jak zrobić sernik Złota Rosa

Sernik  Złota Rosa Ciasto: 3 szklanki mąki 3 żółtka 1 kostka tłuszczu (250 g) 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 mały proszek do pieczenia Masa serowa: 800 – 1000 g twarogu 3 jajka 1 cukier waniliowy 1 cytryna ½ szklanki oleju 2 szklanki zimnego mleka 1 budyń waniliowy ¾ szklanki cukru Beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru Ciasto: Wszystko razem zagnieść, wyłożyć na blachę, obłożyć wysoko boki blachy. Masa serowa: Ubić jajka z cukrem. Dodać twaróg, sok z cytryny – ubić. Dodać olej, cukier waniliowy - ubijać dalej. Wsypać budyń – ubić. Wlać mleko – ubijać dalej, masa powinna być dość płynna. Masę serową wylać na ciasto i piec 30 minut w 180 stopniach. Beza: Ubić białka, dodać cukier – ubić. Po 30 min wyjąć ciasto (na gorąco), nałożyć na górę bezę i piecz jeszcze 15 min. Ciasto jest wyśmienite, a do tego wychodzi duża porcja. Smacznego ! Jak zrobić babkę cytrynową Ciasto bez pieczenia Ciasteczka z kremem Wuzetka z bitą śmietaną Przepis na karpatkę

Żur z pulpecikami z białej kiełbasy

SKŁADNIKI • ½ l zakwasu na żurek • 3 surowe białe kiełbaski • 1 marchewka • ½ pietruszki • kawałek selera • 2 ziemniaki • 1/3 białej części pora • 2 ząbki czosnku • 2 ziarenka ziela angielskiego • 2 liście laurowe • suszony i świeży majeranek • ¾ szklanki słodkiej śmietany • 3 szklanki wody • 1 łyżka oliwy dodatkowo: 4 jajka Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w plasterki. Por oczyść, opłucz i owiń nicią bawełnianą. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w gruba kostkę. Włóż warzywa do garnka. Dodaj czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Zalej wszystko wodą i zagotuj. Z białych kiełbasek wyciśnij farsz i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Powstałe w ten sposób pulpeciki obsmaż na złoty kolor na oliwie. Do wrzącego wywaru warzywnego wrzuć podsmażone pulpeciki z białej kiełbasy. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Wlej do wywaru zakwas na żurek i gotuj jeszcze 5 minut. Wlej śmietanę i wymieszaj. Jajka włóż do wrzącej wody i ugotuj n

Brokuły w sosie śmietanowo serowym

składniki: brokuły  zielona pietruszka  śmietana 18% tarty drobno parmezan mozzarella przyprawy: pieprz, czerwona papryka Gotujemy brokuły (mrożone) około 1 min po wrzuceniu do gotującej wody Śmietanę mieszamy w garnuszku z parmezanem i łyżeczką czerwonej papryki słodkiej lub ostrej jeśli ktoś z Was lubi - całość zagotuj  Ugotowane brokuły odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego polewając je przygotowanym sosem ze śmietany  Posyp dokładnie serem ja użyłem mozzarelli  Całość zapiekaj w piekarniku około 20 minut rozgrzanym do 180 stopni  Całość podaj z zieloną pietruszką  Smacznego ...

Gnocchi z jakim sosem

Pomysł na szybki apetyczny obiad Gnocchi z sosem koperkowym danie nie zajmie Wam w przygotowaniu nawet 10 minut więc polecam dla zapracowanych składniki: kluseczki gnocchi kupione lub robione śmietana  zielony koperek  zielona pietruszka  śmietana 18% tarta mozzarella  przyprawy : pieprz, czerwona papryka, bazylia Gotujemy kluseczki około 3 min do wypłynięcia  Wlewamy śmietanę na patelnię i dusimy do uzyskania sosu wraz z dużą ilością posiekanego koperku i ulubionymi przyprawami Gotowe kluseczki po odlaniu wody wrzucamy na patelnię mieszamy z sosem i zaraz podajemy  Zdobimy zieloną pietruszką i jeszcze niewielką ilością koperku który nam został  Smacznego ....

Wielkanocna sałatka śledziowa w jogurcie

SKŁADNIKI • 1 kg śledzi z beczki lub gotowych filetów • 1/2 kg cebuli • 500 ml naturalnego jogurtu typu greckiego • 2 ząbki czosnku • pieprz ziołowy • pieprz czarny • sól JAK TO ZROBIĆ? Śledzie namocz w zimnej wodzie na mniej więcej 30 minut. Te z beczki oczyść, zostawiając skórę (filetów czyścić nie trzeba). Pokrój śledzie na kawałki. Cebule obierz i pokrój w piórka, zalej je wrzątkiem i zostaw w wodzie na 15 minut. Odcedź. Pokrojone śledzie, cebulę oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę przełóż do miski, wlej 500 ml gęstego jogurtu, przypraw szczodrze pieprzem ziołowym, czarnym i solą, wymieszaj i odstaw na pół godziny do schłodzenia do lodówki. Do świątecznej sałatki ze śledzi pasują ugotowane ziemniaki lub jajka na twardo.

Koktajl z kiwi poprawiający trawienie

Składniki: - dwa plastry świeżego ananasa (1 plaster - 1 cm, bez stwardniałego środka) - połowa mango - 10 listków świeżej mięty - jedno kiwi - 200 ml świeżego soku z jabłek Zmiksuj wszystkie składniki i pij od razu. Jak naostrzyć nóż kuchenny talerzem Preparat na odchudzanie 36kg mniej ... Akcesoria kuchenne Zakupy spożywcze online Zdrowa żywność  Wybierz dobrą kawę dla siebie 1000 ciekawych propozycji dostępnych tutaj..... Konkurs - pij kawę i wygrywaj- codziennie Expres do kawy szczegóły tutaj ....

Jak zrobić pysznego mazurka

SKŁADNIKI • 250 g mąki • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 180 g masła • 2 żółtka • 90 g cukru pudru • 300 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej • 200 – 300 g dżemu morelowego JAK TO ZROBIĆ? Rozetrzyj masło z cukrem pudrem, dodaj żółtka i wymieszaj z przesianą mąka pszenną i ziemniaczaną. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią i włóż na 2 godziny do lodówki. Rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż ciastem formę (37cmx22cm) posmarowaną masłem i oprószona bułką tartą. Z resztek ciasta zroluj wałeczki , zwiń po dwa i wyłóż nimi boki formy oraz ułóż na krzyż na mazurku. Ciasto nakłuj widelcem. Piecz około 20 minut w 180 stopniach C. Skórkę pomarańczową gotuj chwilę z konfiturą morelową. Ostudź i wyłóż na upieczony spód mazurka. MOJA RADA Skórkę pomarańczową można zrobić samemu, gotując ją w syropie z cukru.

Jak zrobić pyszną pieczeń

SKŁADNIKI • 1kg schabu bez kości lub polędwicy wieprzowej • 1 cebula • 3 średniej wielkości marchewki • 2 gałązki selera naciowego • 4 ząbki czosnku • 50 g masła • 45 ml oliwy • 500 ml rosołu • 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki • kieliszek czerwonego wina • tymianek , rozmaryn , liść laurowy • sól , pieprz - do smaku • świeża natka pietruszki – do udekorowania dania JAK TO ZROBIĆ? 1. Na średnim ogniu rozpuszczamy masło na patelni. Dodajemy posiekaną cebulę, marchewkę, seler i podsmażamy lekko przez 6 minut. 2. Następnie dodajemy na patelnię posiekany czosnek, podsmażamy przez kolejnych kilka minut. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. 3. Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy schab z każdej strony na brązowy kolor. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego. 4. Przygotowanie sosu do pieczeni: przelewamy olej, na którym był smażony schab, do rondelka, dodajemy wino, rosół/bulion oraz 3 duże łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, mieszamy. 5. Przypra

Pasztet bez pieczenia z żurawiną

SKŁADNIKI: pasztet: • 500 g ugotowanego mięsa z rosołu (np. wołowe , drobiowe) • 1 cebula • 150 g wątróbki drobiowej • 50 g masła • 100 g żurawiny • 2 ząbki czosnku • pieprz • sól • olej galaretka: 500 g mrożonych wiśni • 100 g cukru • 50 g żelatyny • JAK TO ZROBIĆ? Wątróbkę opłucz i oczyść z błon. Żurawinę namocz na 10 minut we wrzątku , odcedź i odsącz. Cebulę pokrój w piórka , a czosnek w grube plasterki i podsmaż na oleju (około 5 minut). Dodaj wątróbkę i smaż , aż będzie miękka. Przestudzoną wątróbkę , mięso , cebulę i czosnek zmiel blenderem. Do masy dodaj masło , dopraw solą i pieprzem , wymieszaj i zmiel. Wsyp żurawinę i wymieszaj łyżką. Przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą i wstaw na 40 minut do lodówki. Wiśnie (mrożone bez pestek) włóż do rondelka , wlej ½ szklanki wody, gotuj 15 minut i przetrzyj przez sito. Wsyp cukier i zagotuj. Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści. Przestudź. Tężejącą galaretkę wyłóż na pasztet. Wstaw na 60 m

Warzywa na parze z łososiem z pieca

SKŁADNIKI:  marchewka  szpinak  brokuł  fasolka szparagowa papryka czerwona, żółta można, nie koniecznie dodać podduszony szpinak  łosoś  oliwa z oliwek  sok z cytryny zioła (bazylia , tymianek) Umyte i obrane warzywa (marchewka , szpinak ,brokuł , fasolka szparagowa) ugotowałem na parze do miękkości. Rybę skropiłam oliwą i sokiem z cytryny i wstawiłam do piecyka . Piekłam 15 minut w 180 stopniach C. Jeśli chcecie, by łosoś był bardziej soczysty , możecie go przed pieczeniem owinąć folia aluminiową (wersja mniej zdrowa). Przed podaniem skropiłem warzywa oliwą i dodałam nieco różnych ziół (bazylia , tymianek).

Jak zrobić pyszne grilowane banany z lodami

4 porcje czas 25 min CO KUPIĆ 4 banany 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 szczypta cynamonu 3 pomarańcze (sok) 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego 80 g masła ½ l lodów wanilinowych SOS Sok z 3 pomarańczy , 80 g masła , 1 łyżeczkę przyprawy korzennej , cynamon oraz cukier trzcinowy zagotowujemy , często mieszając , aż do uzyskania konsystencji sosu. Nieobrane 4 banany układamy na ruszcie i grillujemy (nad żarem a nie nad ogniem) pod przykryciem do momentu , aż staną się czarne i nabiorą miękkości. Banany ściągamy z rusztu grilla , nacinamy skórkę wzdłuż , układamy na talerzu. Całość polewamy przygotowanym sosem , podajemy z lodami wanilinowymi.

Jak zrobić pyszną tortille

Czas : 30 minut 4 porcje SKŁADNIKI 8 tortilli , 400 g filetów z piersi kurczaka, papryka w proszku, kilka liści sałaty, np. lodowej 1/2 czerwonej papryki, ½ żółtej papryki , 1 awokado , 1 cebula , 1 ogórek , olej rzepakowy SOS : 1 szklanka majonezu , 2 łyżki miodu , sól , pieprz JAK TO ZROBIĆ ? • Piersi kurczaka umyj , osusz i pokrój na podłużne kawałki. Oprósz je solą , pieprzem i papryką. • Olej rozgrzej na patelni. Obsmaż na nim kawałki kurczaka na rumiano ze wszystkich stron. • Majonez wymieszaj z miodem i dopraw pieprzem oraz solą. • Pomidory umyj i natnij na czubku na krzyż. Zalej wrzątkiem , odczekaj chwilę , a następnie zdejmij skórkę. Obrane pomidory pokrój w dużą kostkę. • Sałatę umyj i osusz. • Ogórek umyj , osusz , obierz i pokrój na długie słupki. • Umytą i oczyszczoną paprykę pokrój w długie paski ,a cebulę w piórka. • Tortille podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku. • Na każdej tortilli połóż liść sałaty , a na nim układaj kawałki kurczaka oraz słupki o